III. EB – 1968 (Olaszország)

Teljes szövegű keresés

III. EB – 1968 (Olaszország)
Európa-bajnok: OLASZORSZÁG
A harmadik kiírásra (ezt már hivatalosan is Európa-bajnokságnak nevezték) már csaknem teljessé vált a mezőny, 31 ország indította válogatottját. Ezúttal – első ízben – csoportokba sorolták a csapatokat. A körmérkőzés után a csoportgyőztesek alkották a negyeddöntő mezőnyét, s küzdöttek kieséssel a 4 közé jutásért.
A magyar válogatott csoportelső lett, de utána nem tudta feltartóztatni a szovjet tizenegyet.
A négyes döntő mérkőzéseit jún. 5-e és 10-e között Nápolyban, Firenzében és Rómában rendezték. A házigazda együttes előbb csak a szerencse segítségével – hosszabbítás után a pénzfeldobás döntött! – verte ki a szovjeteket, majd a döntőben csak az újrajátszásban bizonyult jobbnak a jugoszlávoknál.
5. csoport: Hollandia–Magyaroszág 2–2 (G: Molnár, Mészöly), Magyarország-Dánia 6–0 (G: Albert 2, Mészöly,Bene, Farkas, Varga), Magyarország–Hollandia 2–1 (G: Mészöly, Farkas), Dánia–Magyarország 0–2 (G: Albert, Bene).
Negyeddöntő: Franciaország–Jugoszlávia 1–1 és 1–5, Anglia–Spanyolország 1–0 és 2–1, Bulgária–Olaszország 3–2 és 0–2. Magyaroraszág–Szovjetunió 2–0 (1-0). [M: Fatér – Novák, Solymosi, Ihász – Mészöly, Szücs – Fazekas, Göröcs, Varga, Farkas, Rákosi. G: Farkas, Göröcs], Szovjetunió–Magyarország 3–0 (1–0). [M: Tamás – Novák, Solymosi, Ihász – Mészöly, Szűcs – Varga, Komora, Albert, Farkas, Rákosi.]
Elődöntő: Jugoszlávia–Anglia 1–0, Olaszország–Szovjetunió 0–0 (sorsolással Olaszország nyert).
A 3. helyért: Anglia–Szovjetunió 2–0.
Döntő: Olaszország–Jugoszlávia 1–1 (0–1, 1–1, 1–1). Róma, VI. 8., 68817 néző. Vezette: Dienst (svájci). G: Domenghini, ill. Dzsajics. Olaszország–Jugoszlávia 2–0 (2–0). Róma, VI. 10., 32886 néző. G: Riva, Anastasi.
Az EB végeredménye: 1. Olaszország, 2. Jugoszlávia, 3. Anglia, 4. Szovjetunió.
A győztes csapat tagjai: Zoff – Burgnich, Guarneri, Salvadore, Facchetti – Rosato, Mazzola, De Sisti – Domenghini, Anastasi, Riva.
Az EB-sorozat gólkirálya: Luigi Riva (olasz) 7 gól.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem