I. EB (NEK) –1960 (Franciaország)

Teljes szövegű keresés

I. EB (NEK) –1960 (Franciaország)
Európa-bajnok: SZOVJETUNIÓ
Noha Európa Kupa néven 1930 és 1954 között 5 alkalommal is rendeztek labdarúgó-versenysorozatot, az „igazi” Európa-bajnokság első kiírására csak 1958-ban került sor. Egészen pontosan az eseményt Henry Delaunay Nemzetek Európa Kupája (NEK) néven hívták életre, emléket állítva a francia sportvezetőnek (a francia szövetség elnöke és az UEFA főtitkáravolt 1955-ben bekövetkezett haláláig), aki elsőként kezdeményezte az egész kontinens válogatottjai számára rendezendő bajnokságot.
Az új versenysorozat első mérkőzését éppen a magyar válogatott játszotta: 3–1-es vereséget szenvedett Moszkvában a később végső győztes szovjet együttestől. Az első NEK-ben 17 csapat indult, egy előselejtezőt követően kieséses (kupa) rendszerben küzdöttek az együttesek.
A négyes döntőt Franciaországban rendezték (Párizs és Marseille) júl. 6-a és 10-e között. 1. forduló: Szovjetunió-Magyarország 3–1 (G: Göröcs), Magyarország–Szovjetunió 0–1. Negyeddöntő: Szovjetunió–Spanyolország játék nélkül (a Franco-diktatúra nem engedte játszani a csapatot a szovjetek ellen), Portugália–Jugoszlávia 2–1 és 1–5, Franciaország–Ausztria 5–2 és 4–2, Románia–Csehszlovákia 0–2 és 0–3.
Elődöntő: Jugoszlávia–Franciaország 5–4, Szovjetunió–Csehszlovákia 3–0.
A 3. helyért: Csehszlovákia–Franciaország 2–0.
Döntő: Szovjetunió–Jugoszlávia 2–1 (0–1, 1–1, 1–1). Párizs, 17966 néző. Vezette: Ellis (angol), G. Metreveli, Ponyegyelnyik, ill. Galics.
Az EB végeredménye. 1. Szovjetunió, 2. Jugoszlávia, 3. Csehszlovákia, 4. Franciaország.
A győztes csapat tagjai: Jasin – Csoheli, Maszljonkin, Krutyikov – Vojnov, Netto – Metreveli, Ivanov, Ponyegyelnyik, Bubukin, Meszhi.
Az EB-sorozat gólkirálya: Just Fontaine és Jean Vincent (mindkettő francia) 5–5 gól.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem