LENGYELORSZÁG

Teljes szövegű keresés

LENGYELORSZÁG
1. Az 1928 óta első szabad parlamenti választáson (1991. okt.) 65 párt indított jelölteket, és a politikai élet dezintegrálódását mutatja, hogy a parlamentbe 29 párt küldhetett képviselőket. A legtöbbet (62) a liberális Demokratikus Unió, amelyben 1991. máj.-ban egyesült a volt kormányfő, Mazowiecki azonos nevű pártja a Demokratikus Akció Állampolgári Mozgalommal és a Demokratikus Jobboldali Fórummal.
2. Demokratikus Baloldal Szövetsége: 60 képviselővel a második helyen végzett. 2 fő ereje van. Az egyik a Szociáldemokrata Párt, 1990-ben alakult, a Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) utódaként, vezetője Aleksandr Kwasnewski. A LEMP 1948-ban a Munkáspárt és Szocialista Párt egyesüléséből jött létre, s 1989-ig a kormányzó párt volt. A másik az OPZZ Nemzeti Szakszervezeti Szövetség, az 1981-es rendkívüli állapot előtt a hivatalos szakszervezet, a felfüggesztés rá is vonatkozott, 1985-ös újraszervezése óta jelentős befolyásra tett szert.
3. További pártok: Katolikus Akció (49 mandátum), a keresztény jellegű kis pártok választási tömörülése, a katolikus egyház erős támogatásával.
Lengyel Néppárt (48 hely); korábban Parasztpártként a LEMP szövetségese volt a hatalomban.
Független Lengyelország Konföderácíója (46 mandátum); 1979 óta működik, a kommunista hatalom legradikálisabb – jobboldali – ellenzéke volt, vezetője Leszek Moczulski.
Centrum Állampolgári Megegyezés (44 mandátum); 1990-ben az elnökválasztás során Lech Wałęsa támogatására jött létre, 1991 elején kereszténydemokrata párttá alakult, de a választáson együtt indult a széttöredezett Szolidaritás Wałęsához hű erőivel, a Szolidaritás Állampolgári Bizottságaival. Vezetői az államfő 2 legközelebbi embere: Jarosław Kaczynski és Jacek Maziarski.
Liberális Demokrata Kongresszus (37 mandátum): 1991 tavasza óta létezik, Bielecki volt kormányfő pártja, főként gdanski bázissal.
Népi Megegyezés (28 mandátum): a vidék pártszövetsége, fő ereje az 1981-ben létrehozott Paraszt Szolidaritás.
Szolidaritás (27 mandátum): az eredeti, 1980 őszén alakult ellenzéki szakszervezet utóda, vezetője 10 évig, elnökké választásáig Lech Wałęsa volt.
4. Külön említést érdemel még az „X” Párt, amelyet az 1990-es elnökválasztáson alulmaradt Tyminski alapított, a Lengyel Sörbarátok Pártja (1990-ben jegyezték be, főleg gazdag vállalkozók révén 16 mandátumot szerzett, jelszava vodka helyett sört) és a Német Kisebbség (7 mandátum), a sziléziai németek választási szövetsége.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem