JUGOSZLÁVIA

Teljes szövegű keresés

JUGOSZLÁVIA
1. Jugoszláv Kommunisták Szövetsége (JKSZ) – jelenlegi nevén Kommunista Liga – Mozgalom Jugoszláviáért – 1990-ig az egyetlen legális párt. 1919-ben alakult Jugoszlávia Szocialista Munkáspártjaként, 1920-tól Jugoszláv Kommunista Párt, 1952-től JKSZ. Új elnevezését 1990 végén hatalmi monopóliumát elvesztve kapta. Legtekintélyesebb vezetője a horvát származású Joszip Broz Tito volt. A párt tekintélyét a II. világháború idején a német megszállókkal vívolt partizánháború fő erejeként, majd 1948-ban a sztálinizmussal való szakítással, függetlenségével vívta ki. Alapelvei közé tartozott a társadalmi önigazgatás megteremtése. Tito halála után megindult a JKSZ és a föderáció szétesése. A folyamat 1990–91-re gyorsult fel. Az addig egyedül legális kormányzó párt lényegében köztársaságok szerint részekre szakadt.
2. Országos pártnak volt tekinthető az 1990-ben Ante Markovic kormányfő által létrehozott Jugoszláv Reformerők Szövetsége, a Jugoszláv Demokratikus Párt és a Szociáldemokrata Szövetség, amelyek támogatták a föderációt, továbbá a majdnem száztíz év után, 1990-ben újraalapított Népi Radikális Párt. A JKSZ országos ellenfelének az 1989-ben létrehozott Szövetség a Jugoszláv Demokratikus Kezdeményezésért számított. 1990–91-ben az egyes köztársaságokban fokozatosan többpártrendszer alakult ki.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem