INDONÉZIA

Teljes szövegű keresés

INDONÉZIA
Elvben többpártrendszerű ország, a valóságban azonban az 500 tagú képviselőháznak, a pártoknak kevés beleszólásuk van a politikai életbe. A hadsereg dominál, 100 képviselői mandátum eleve az Indonéz Fegyveres Erők politikai szervezetéé, az ABRI-é.
1. GOLKAR (Funkcionális Csoportok Közös Titkársága): még az ország első államfője, Sukarno alapította 1964-ben kormánypártnak. Lényegében különböző társadalmi csoportok (parasztok, halászok, katonák, szakemberek stb.) korporatív koalíciója. Az 1965–66-os katonai hatalomátvétel után megszűnt, csak 1971-ben szervezte újra az ország jelenlegi – ellenjelölt nélkül négyszer újraválasztott – államfője, Szuharto tábornok, ő a párt elnöke.
2. A legalitásukat megőrző hagyományos pártok a kormány nyomására 2 szervezetbe tömörültek: az Indonéz Demokratikus Párt (1973-ban 5 nacionalista és keresztény párt egyesült); az Egyesült Fejlesztési Párt (1973-ban 4 iszlám párt olvadt egybe).
3. Illegalitásban van 1966 óta az Indonéz Kommunista Párt, amelynek a katonai puccs után több százezer tagját ölték meg, s még 1987-ben is végeztek ki 20 évvel korábban bebörtönzött aktivistákat. A regionális felkelő mozgalmak közé tartozik a kelet-timori Fretilin, ill, a szumátrai Aceh Nemzeti Felszabadítási Front.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem