GUATEMALA

Teljes szövegű keresés

GUATEMALA
1. Társadalmi Akció és Szolidaritási Mozgalom: az 1991. jan.-i elnökválasztáson Jorge Serrano Elias győzött, az általa létrehozott centrista párt támogatásával.
2. Nemzeti Centrum Unió: a törvényhozásban a legerősebb csoport, 1983 óta létezik, centrista. Alapítója Jorge Carpio Nicolle újságkiadó, a polgári fejlődés híve, amerikai sajtótámogatást élvez. A Guatemalai Kereszténydemokrata Párt végzett a második helyen, 1968 óta működik, liberális, reformista nézeteket hirdet.
3. Jelentős politikai erő a konzervatív, jobboldali pártcsoportosulás, tagjai az 1965 óta működő konzervatív, az üzleti világ véleményét tükröző Intézményes Demokrata Párt, a Guatemalai Republikánus Front és Nemzeti Egységfront. Bekerült a parlamentbe a katolikus egyházzal jó kapcsolatokat tartó jobboldali Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (elődje a progresszív Arbenz-rendszert megdöntő mozgalom volt) és az ugyancsak jobboldali Nemzeti Élcsapat Front. Centrista párt a földreformot, közigazgatási reformot szorgalmazó Forradalmi Párt. A balközép irányzat képviselője a Szocialista Internacionáléval kapcsolatban álló Demokratikus Szocialista Párt. Bojkottálta a választásokat – a csalás vádjával – a baloldali Guatemalai Hazafias Unió, amelyet 1981-ben több ellenzéki csoport Mexikóban alapított.
3. Illegalitásban működik a Guatemalai Munkáspárt (a kommunista párt, amelyet 1954-ben az Arbenz-rendszer megdöntése után tiltottak be) és a Guatemalai Nemzeti Forradalmi Egység (baloldali gerillacsoportok szervezete), s be vannak tiltva az Antikommunista Titkos Hadsereg, a Halálbrigád, és a Hegy Tisztjei szélsőjobboldali terrorcsoportok, amelyeket sok szál fűz a hadsereghez.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem