ANGOLA

Teljes szövegű keresés

ANGOLA
1. Angolai Népi Felszabadítási Mozgalom (MPLA) – Munkapárt: az ország jelenlegi kormánypártja, 1956 óta létezik. Vezető szerepe volt a függetlenség kivívásában. 1975-ben került hatalomra, majd közvetlen kubai katonai támogatással vette fel a harcot a másik 2, a függetlenségért harcoló, de ellene forduló szervezettel. 1977-ben megtartott I. kongresszusán a kelet-európai kommunista pártok mintájára szervezték át, ekkor kapta az MPLA-Munkapárt nevet. A párt elnöke az alapító, Agostinho Neto halála óta José Eduardo dos Santos államfő. 1990. dec.-ben a párt a marxizmus-leninizmust elvetve – a demokratikus szocializmus, „nyugati stílusú” reformok mellett foglalt állást.
2. UNITA (Nemzeti Unió Angola teljes függetlenségéért): a fő ellenzéki erő, 1966-ban alapították, 1975-től fegyveres harcot vívott a kormányzat ellen. Vezetője Jonas Savimbi. Eredetileg maoista „forrásokból” merítette ideológiáját, majd az antikommunizmust hirdetve kapott amerikai és dél-afrikai támogatást. Belső támogatásának fő forrása az Ovimbundu törzs, ahonnan Savimbi is származik. Korábban a fő ellenzéki erő a Roberto Holden vezette FNLA volt, még 1962-ben alakult, de az 1970-es évek végére katonai ereje összeomlott.
A jelenlegi Országos Népi Gyűlésben 289 képviselő van, mindannyian az MPLA-Munkapárt tagjai.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem