Néhány ország audiovizuális sajtója

Teljes szövegű keresés

Néhány ország audiovizuális sajtója
Belgium: 15 tévécsatorna, ebből 1 flamand nyelvű (állami); a francia nyelvű RTBF a frankofon közösség hatáskörébe tartozik, az jelöli ki az igazgatótanácsot.
Görögország: a rádió állami monopóliuma megszűnt, 160 magánadó működik; a tévé még állami monopólium, de a magántévék létesítése megkezdődött.
Hollandia: a rádió és a tévé részben állami ellenőrzés alatt áll, de a kereskedelmi rádiók színre lépése gyengíti az állam beleszólási jogát.
Izrael: a rádió és a tévé állami monopólium; a televízióban tilos a kereskedelmi reklám. A rádió legfőbb feladata a hírszolgáltatás. Az állami ellenőrzés ellenére a rádió és a tévé alkalmazottainak joguk van sztrájkolni, mint ez 1990. okt.-ben is történt. Ilyenkor a hadsereg rádiója sugároz híreket és más információkat.
Nagy-Britannia: a BBC (British Broadcasting Corporation) célja a pártatlan, tárgyilagos tájékoztatás. Közvetítve azonban a rádió és a tévé állami felügyelet alatt áll. A kormány 1990-es évkönyve szerint: „A műsorszórás a hagyományok alapján olyan közszolgálat, amely a népnak tartozik számadással a parlament útján.” A BBC felügyeleti szerve: az Independent Broadcasting Authority (IBA – Független Műsorszórási Hatóság) a kereskedelmi rádiókat és tévéket is felügyeli. A BBC-nek 12 tagú kormányzótanácsa és elnöke van (a kormány nevezi ki). Az IBA-t 1953-ban szervezték, elnökét és 11 tagját a belügyminiszter nevezi ki. A BBC-t irányító testületről még az 1927-es királyi szabadalomlevél intézkedett.
Franciaország: a rádió- és tévéadók fölött áll az audiovizuális főtanács (CSA), egy független hatóság, amely egyenlő elbírálást biztosít minden kommunikációs intézménynek. Feladata nem a beavatkozás, hanem a pártatlanság és a függetlenség védelme, a műsorok szabad versenyének megteremtése. A CSA ellenőrzi, hogy az audiovizuális média játék- és dokumentumfilmjeinek meghatározott hányada francia termék legyen. 1990-ig a 3 nagy tévécsatorna állami volt. A denacionalizálási folyamat következtében már itt is jelen van a magántőke. A 4. tévécsatorna eleve magántévéként indult. A 5. csatorna Robert Hersant csoportja és Berlusconi közös tulajdona; a 6. csatorna a Gaumont filmvállalat, a Publicis reklámcég és a Paribas bankház közös tulajdonában van.
Olaszország: a RAI – Állami Olasz Rádió és Televízió, 3 tévécsatorna – részvénytársaságban az állam a főrészvényes. Az olasz rádiót és televíziót parlamenti különbizottság felügyeli.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem