Az ózonpajzs roncsolódásának egészségügyi és környezeti hatásai

Teljes szövegű keresés

Az ózonpajzs roncsolódásának egészségügyi és környezeti hatásai
Az ózonpajzs károsodásának alább felsorolt hatásai az utolsó kivételével az ultraibolya sugárzás B tartománya megnövekedésének következményei:
– az embereknél nő a bőrrák- és szemhályog-előfordulás, károsodik az immunrendszer;
– károsodnak a szárazföldi és vízi ökoszisztémák;
– bizonyos anyagok (műanyagok, gumiáruk, festékek) élettartama csökken;
– a felszínközeli légkörben felgyorsulnak a fotokémiai folyamatok, a gyakoribb fotokémiai szmogok idején az ózon és más oxidáló vegyület koncentrációja eléri az emberre és növényzetre káros szintet;
– csökken a sztratoszféra hőmérséklete, ami kiszámíthatatlan hatással van a földi éghajlatra.
Az ultraibolya sugárzás B tartománya csak igen kis hánydát képezi a napsugárzás földfelszínre jutó energiájának, rövidebb hullámhosszai csak magas hegységeken mérhetők. Élettani fontossága jelentős, pl. hatására képződik az emberi bőrben a D-vitamin. Mivel tehát az UV-B sugárzás megszokott szintje létfontosságú, célszerűbb volna az általánosan hangoztatott „káros ultraibolya sugárzásról” beszélni. A veszélyeztetést tulajdonképpen az jelenti, hogyha az ózonréteg felgyorsuló károsodásával az ultraibolya sugárzás gyorsabb ütemben növekszik, semmit hogy ahhoz az élővilág alkalmazkodni tudna.
A sugárzás megszokott szintje az élővilág fajainál és típusainál igen eltérő. A magas hegységek növényzete bőrszerű, nemegyszer sugárzás-visszaverő fehér szőrökkel borított levélfelülettel védekezik a túlzott sugárzás ellen. Lényegesen nagyobb egy trópusi színes bőrű ember megszokott sugárszintje, mint a mérsékelt égövi fehéreké. Így az eddig bekövetkezett ózoncsökkenésből származó UV-B sogárzásnövekedés hatása elhanyagolható. Az USA-ban számos statisztika jelent meg a bőrrákesetek növekvő trendjéről, s hasonlókat hallani skandináv országokban is. Az illető országok szakemberei szerint azonban ennek okát főként a szoláriumok túlzásba vitt használatában, a mind gyakoribb déltengeri turizmusban és más tényezőkben kell keresni. Akár a különböző fényvédő faktorral jelzett napolajok az illatosításra és barnulást elősegítő hatása miatt adalékolt bergamottot, és nem lehetünk bizonyosak a paraffinolaj alapanyag mint ásványolaj-származék és az egyéb adalékok felől sem.
Az immunrendszer-károsodásra bizonyítékként mindössze egy ausztrál orvos megfigyelését idézik; szerinte páciensei vérében napozás után csökkent a fehérvérsejtek száma. Orvosilag azonban régóta ismert, hogy a felégéskor roncsolódott hámsejtek eltávolítása leköti a fehérvérsejteket, és az is, hogy ez a jelenség csak a gyulladásos bőrpír elmúlásáig tart. A hivatalos dokumentumok elismerik, hogy az ultraibolya sugárzás és a legveszélyesebb bőrrákfajta, ill. a szemhályogok előfordulása között eddig semmiféle összefüggést nem sikerült találni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem