Falkland-szigetek

Teljes szövegű keresés

Falkland-szigetek
Falkland Islands
Islas Malvinas (spanyolul)
Fekvés: Kb. 200 kisebb sziget az Atlanti-óceán D-i részében, D-Amerika D-i vége közelében; a Magellán-szorostól K-re. Terület: 12 173 km2. Népesség (1986): 1916. Brit, argentin. Székhely: Stanley (1986): 1200. Főbb exportcikkek: gyapjú, bőr.
1764-ben a franciák, egy évvel később az angolok telepszenek le a szigeteken, de 1770-től helyüket spanyolok foglalják el. 1806-ban az argentinok elkergetik a spanyolokat, és arra hivatkoznak, hogy a korábbi telepeseknek semmiféle joguk nincs a szigeteken. A britek 1832-ben a koronagyarmat címet adják a szigeteknek, amelyek birtokáért 1982. ápr.-ban brit-argentin háború tör ki. Az argentin tábornokok rendszere elrendeli a szigetek elfoglalását. Rövid, súlyos harcok után Nagy-Britannia jún.-ban visszaszegzi a szigeteket. Az új argentin kormányzat és a brit vezetés azóta sem tud mindkét fél számára elfogadható tárgyalásos rendezésben megállapodni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem