1958

Teljes szövegű keresés

1958
január 24. Felavatják a Széchenyi-hegyi televíziós nagyadót.
január 25. A HNF elnöksége Kállai Gyulát bízza meg az elnöki teendők ellátásával.
január 27–29. Az Országgyűlés Münnich Ferencet a Minisztertanács elnökévé, első elnökhelyettessé Apró Antalt, új államminiszterekké Kádár Jánost és Kállai Gyulát választja meg.
február 6. A Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa megkezdi Nagy Imre és társai perének tárgyalását.
február 20–28. Kádár János vezetésével magyar párt- és kormánydelegáció látogat Romániába.
március 27–28. Kádár János, ill. J. B. Tito vezetésével magyar–jugoszláv pártközi megbeszélések zajlanak a jugoszláviai Kara-Gyorgyevón.
április 2–10. N. Sz. Hruscsov, az SZKP KB első titkára, kormányfő vezetésével szovjet párt- és kormányküldöttség tartózkodik hazánkban.
május 9–12. W. Gomułka, a LEMP első titkára és J. Cyrankiewicz kormányfő vezetésével lengyel párt- és kormányküldöttség tartózkodik hazánkban.
május 20–24. Kádár János vezetésével magyar delegáció utazik Moszkvába a KGST-tagállamok kommunista és munkáspártjainak értekezletére, valamint a Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testülete ülésére.
június 17. Az Igazságügy-minisztérium közleménye a Nagy Imre és társai ellen lefolytatott büntető eljárásról. Eszerint a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa Nagy Imrét, Gimes Miklóst, Maléter Pált és Szilágyi Józsefet halálra, Donáth Ferencet 12 évi, Tildy Zoltánt 6 évi, Kopácsi Sándort életfogytiglani, Jánosi Ferencet 8 évi, Vásárhelyi Miklóst 5 évi börtönre ítélte. A 3 első halálos ítéletet jún. 16-án, a negyediket még márciusban végrehajtották.
október 6–7. Prágában magyar–csehszlovák megállapodást írnak alá a Duna közös szakaszának hasznosításáról és a nagymarosi vízi erőmű közös felépítéséről.
november 16. Az országgyűlési és tanácsi választásokon a szavazásra jogosultak 98,4%-a részt vesz 99,6%-uk a HNF jelöltjeire szavaz.
november 26. Az Országgyűlés ülésén megválasztják az országgyűlési tisztségviselőket, az Elnöki Tanácsot és eddigi összetételében megerősítik a kormányt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem