1953

Teljes szövegű keresés

1953
február 8. Az Elnöki Tanács fölmenti Vas Zoltánt az Országos Tervhivatal, a letartóztatott Szirmai Istvánt a Magyar Rádió Hivatal elnöki tisztsége alól.
március 9. A márc. 5-én elhunyt J. V. Sztálin temetésén Rákosi Mátyás vezetésével magyar állami és pártküldöttség vesz részt.
április 4. Irodalmi antológia jelenik meg „Felszabadítónk Sztálin” címmel.
május 17. Az országgyűlési választásokon a választásra jogosultak 98%-a szavaz; 98,2%-uk a Hazafias Népfront jelöltjeire.
június 27–28. Az MDP KV ülése feltárja a pártvezetés alapvető hibáit a gazdaságpolitikában, a politikai irányvonalban s a gyakorlati tevékenységben. Rámutat a kollektív vezetés hiánya, a személyi kultusz és a párton belüli demokrácia megsértése által okozott súlyos hibákra. A KV újjáválasztja a PB-t; a párt első titkárává Rákosi Mátyást, a Titkárság tagjaivá Rákosi Mátyást, Ács Lajost és Vég Bélát választják.
július 3–4. Az Országgyűlés az Elnöki Tanács elnökévé ismét Dobi Istvánt, a Minisztertanács elnökévé Nagy Imrét választja. Első miniszterelnök-helyettesek: Gerő Ernő és Hegedűs András.
július 12. Az Elnöki Tanács 1953. 10. sz. törvényerejű rendelete törli a beadás elmulasztása miatt kivetett kártérítéseket, elengedi a beadási hátralékokat, és 10%-kal csökkenti a tsz-ek beszolgáltatási kötelezettségeit.
július 28. Az 1034/1953 sz. minisztertanácsi rendelet megszünteti az 1951-ben elrendelt kitelepítést (kitiltást).
augusztus 9. Az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete engedélyezi a kisiparosok ipargyakorlását.
augusztus 20. Felavatják a Népstadiont.
szeptember 6. A Minisztertanács 1047/1953. sz. határozata mintegy 10 ezer cikk árát csökkenti 5–40%-kal.
november 25. A magyar labdarúgó-válogatott Londonban 6 : 3 arányú győzelmet arat az angol csapat felett.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem