1970

Teljes szövegű keresés

1970
január 11. Ojukwu, a biafrai elszakadási háború vezetője elmenekül. 15-én aláírják a feltétel nélküli kapitulációról szóló okmányt, amely lezárja a negyedik éve folyó háborút.
január 28–30. A CSKP KB ülése. Bejelentik, hogy a KB Elnökségének kérésére A. Dubček lemondott KB-tagságáról. O. Cerniket L. Strougal váltja fel a miniszterelnöki poszton.
február 3. NSZK delegáció érkezik Varsóba; tárgyalások indulnak a két ország viszonyának rendezéséről.
február 4–8. A Francia KP kongresszusán R. Garaudyt kizárják a KB-ból és a PB-ből, mivel ezeknél élesebben ítélte el a SZU csehszlovákiai beavatkozását.
március 2. Rhodesiában életbe lép az ún. köztársasági alkotmány. Miután az ENSZ BT törvénytelennek ítéli a lépést, Portugália és a Dél-afrikai Köztársaság kivételével minden állam megszakítja diplomáciai kapcsolatait az országgal.
március 6. R. Nixon elnök bejelenti, hogy az USA Laoszban az ottani kommunista előretörés miatt intervenciót hajt végre.
március 18. Kambodzsában az amerikai orientációjú Lon Nol megfosztja tisztségétől a távol levő N. Szihanukot. Szihanuk herceg Pekingbe utazik s ellenkormányt alakít.
március 19. W. Brandt, az NSZK kancellárja és W. Stoph, az NDK miniszterelnöke első ízben találkozik Erfurtban, és tárgyalásokat folytatnak a két németállam viszonyáról.
április 20. Ausztriában, sikertelen koalíciós tárgyalások után, B. Kreisky kizárólag szocialistákból alakítja meg kormányát.
június 26. A törökországi nagyköveti posztjáról visszahívott A. Dubčeket kizárják a Csehszlovák KP-ból,
augusztus 7–13. W. Brandt NSZK kancellár moszkvai látogatása. 12-én szovjet–nyugatnémet szerződést írnak alá: kölcsönösen lemondanak az erőszak alkalmazásáról s elismerik minden állam függetlenségét és szuverenitását.
szeptember 4–5. Elnökválasztás Chilében. Miután a szavazatok nem eredményeznek abszolút többséget egyik jelölt számára sem, a parlament két háza S. Allende, a baloldal vezetőjének elnöki megbízása mellett foglal állást (október 24).
szeptember 8–10. 54 el nem kötelezett ország csúcsértekezlete a zambiai Lusakában.
szeptember 17–27. A palesztin szervezetek és a jordániai karhatalom között több hónapja folyó ellenségeskedések nyílt polgárháborúba torkollnak. A harcokba a palesztinok oldalán beavatkoznak a Jordániában állomásozó iraki erők és szíriai egységek is. A harcnak Husszein király és J. Arafat kairói megállapodása vet véget.
szeptember 28. Meghal A. Nasszer egyiptomi elnök. Utóda: A. Szadat.
október 6–13. G. Pompidou francia elnök moszkvai látogatása.
október 26–27. Szovjet és amerikai atomtudósok első találkozása Moszkvában.
december 6–8. W. Brandt NSZK kancellár varsói látogatása, amelynek során aláírják a status quo elismeréséről szóló lengyel–nyugatnémet egyezményt.
december 14–23. A 13-án bejelentett áremelések után Gdańskban és Lengyelország több más városában sztrájkokra, utcai tüntetésekre, majd zavargásokra kerül sor, amelyeket csak a karhatalmi és katonai egységek bevetésével sikerül felszámolni. Az események, hivatalos közlés szerint, 44 halálos áldozatot és mintegy 1200 sebesültet követelnek. 23-án lemond Gomułka, a LEMP főtitkára (utóda: E. Gierek) és Spychalski államfő (utóda: J. Cyrankiewicz). Az új kormányfő: P. Jaroszewicz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem