Nemzetközt Fejlesztési Társulás

Teljes szövegű keresés

Nemzetközt Fejlesztési Társulás
International Development Association (IDA)
A szervezetet 1960-ban alapította a Világbank leányvállalataként, és 1961 márciusában megkapta az ENSZ szakosított intézménye státusát. A tagságra ugyanaz vonatkozik, mint az IFC esetében. Az IFC-vel szemben csak az alaptőkéje önálló, de nincs külön apparátusa; a bank tisztviselői minden külön ellenszolgáltatás nélkül kötelesek az IDA adminisztrációjával kapcsolatos ügyeket is ellátni.
A Világbank tevékenységét úgy egészíti ki, hogy azoknak a fejlődő országoknak nyújt hitelt, amelyek nem felelnek meg az IBRD kölcsönzési feltételeinek (nem tudnák megfizetni a Világbank által kért, a kereskedelmi banki kamatrátát megközelítő kamatokat). Az IDA tehát hosszú lejáratú (max. 40–50 éves) kölcsönöket folyósít kamatmentesen vagy alacsony (0,75%) kamatláb mellett. E hiteleket csak kormányok kaphatják, s csak akkor, ha országukban az 1 főre jutó évi GDP nem éri el a 300 USD-t. E kölcsönöket nem kemény valutában, hanem az illető ország saját pénznemében kell visszafizetni. Az IDA mindenekelőtt infrastrukturális beruházásokat finanszíroz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem