Szovjet-amerikai megállapodás a nyílt tengeri katonai incidensek megelőzéséről

Teljes szövegű keresés

Szovjet-amerikai megállapodás a nyílt tengeri katonai incidensek megelőzéséről
1972. máj. 25-én Moszkvában az amerikai haditengerészeti miniszter és a szovjet haditengerészeli flotta főparancsnoka aláírta a nyílt tengereken és a tengerek fölötti légtérben a szovjet és az amerikai haditengerészeti flotta és a haditengerészeti légierő között lehetséges incidensek megelőzését célzó megállapodást.
Az egyezményben a felek elismerik, hogya nyílt tengereken folytatott hadműveletek, flottamozgások szabadságának alapját az elfogadott nemzetközi jog szerint kialakult és a nyílt tengerről szóló 1958. évi Genfi Egyezményben rögzített elvek képezik.
A megállapodás részletes elbírásokat tartalmaz a hajóegységek összeütközésének elkerülésére, az egymás manővereit figyelő hajóegységek közötti távolságra, nemkülönben arra, hogy a látótávolságon belül végzett manőverek esetében a hajóegységek a mozdulatok és szándékok jelzésére a Nemzetközi Jelzésgyűjteményben előírt (zászló-, hang- és fény-) jelzéseket alkalmazzák.
Az egyezmény tiltja, hogy a felek hadihajóegységei fedélzeti lövegeikkel, rakétaindítóikkal, torpedóvezető csöveikkel egymást megirányozzák, színlelt támadást folytassanak, vagy az egymás mellett elhaladó hajók parancsnoki hídját fényszórókkal megvilágítsák.
A felek nem zavarhatják meg egymás hajóit, ha azok repülőgépet vagy helikoptert indítanak, ill. fogadnak, rakodnak vagy menet közben tüzelőanyagot vesznek fel.
A légtér biztonsága fenntartására külön előírások szabályozzák a haditengerészeti légierő repülőgépeinek viselkedését, tiltják az egymás hajói vagy repülőgépei elleni színlelt repülőtámadást, a másik fél hajójára való rárepülést, különféle tárgyak ledobását.
A megállapodás számos előírást tartalmaz a haditengerészeti flotta nyílt tengeri gyakorlatával kapcsolatos veszélyes harcmozdulatok 3–5 nappal történő előrejelzéséről, és az esetleges incidensek vagy összeütközések következtében előállott károkról származó értesülések cseréjéről.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem