Megalakulás

Teljes szövegű keresés

Megalakulás
Az Egyesült Nemzetek Szervezete a II. világháború után kialakult nemzetközi együttműködés csúcsszerve. Mind tagjai számát, mint az Alapokmányában meghatározott feladatokat tekintve a legnagyobb és legfontosabb ma létező nemzetközi szervezet; tevékenysége közvetlenül vagy közvetve az összes egyéb nemzetközi szervezet munkájára kihat.
Megalakításának gondolata a II. világháború folyamán vetődött fel és párhuzamosan fejlődött az antifasiszta koalícióban részt vevő hatalmak háborús erőfeszítéseivel.
Az első utalást a háború utáni együttműködésre az 1941. jún. 21-i londoni szövetségi nyilatkozat tartalmazta. Ezt követte az 1941. aug. 14-én a két angolszász nagyhatalom vezetői által kiadott 8 pontból álló, ún. atlanti charta. A tulajdonképpeni megalakítást az Egyesült Nemzetek 1942. jan. 1-jei washingtoni nyilatkozata jelenti. A nyilatkozatot, melyben először szerepel az „Egyesült Nemzetek” elnevezés, az Egyesült Államok, Kína, Nagy-Britannia, és a Szovjetunió mellett még 22 ország írta alá. A létrejövetel további fontos állomásai voltak az 1943. okt. 19-30-i moszkvai külügyminiszteri értekezlet, az 1943. dec. 1-jei teheráni és az 1945. február 4-11-i jaltai csúcstalálkozó. Az ENSZ szervezetének kidolgozása Dumbarton Oaksban, Washington egyik villanegyedében kezdődött meg 1944. aug. 21. – szept. 28. Között a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, valamint szeptember 29. – október 7. Között Kína, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia részvételével. Az alapokmány végleges megfogalmazására az 1945. április 25-től június 26-ig tartó San Franciscó-i konferencián került sor.
A San Franciscó-i konferencián 45 ország vett részt, s írta alá az ENSZ Alapokmányát, valamint az új Nemzetközi Bíróságra vonatkozó Statútumot. 6 ország közvetlenül csatlakozott az okmányokhoz. Ez az 51 ország az Egyesült Nemzetek eredeti tagja, nevezetesen: Argentína, Ausztrália, Belgium, Belorusz Szovjet Szocialista Köztársaság, Bolívia, Brazília, Chile, Costa Rica, Csehszlovákia, Dánia, Dél-afrikai Unió, Dominikai Köztársaság, Ecuador, Egyesült Államok, Egyiptom, Etiópia, Franciaország, Fülöp-szigetek, Görögország, Guatemala, Haiti, Hollandia, Honduras, India, Irak, Irán, Jugoszlávia, Kanada, Kína, Kolumbia, Kuba, Lengyelország, Libanon, Libéria, Luxemburg, Mexikó, Nagy-Britannia, Nicaragua, Norvégia, Panama, Paraguay, Peru, Salvador, Szaúd-Arábia, Szíria, Szovjetunió, Törökország, Új-Zéland, Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság, Uruguay és Venezuela.
Az Alapokmány a megfelelő rafitikálások megtörténtével 1945. október 24-én lépett életbe. A dátumot azóta is ENSZ-napként ünneplik a világon mindenütt.
A szervezetnek jelenleg 159 tagja van. A nem eredeti tagok kérés alapján, megfelelő tagfelvételi eljárás után vehetnek részt a munkában. Hazánk 1955. December 14-e óta ENSZ-tag.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem