Világidő, zónaidő

Teljes szövegű keresés

Világidő, zónaidő
A Nap a különböző földrajzi hosszúságú helyeken más-más időpontokban delel, ezért szükséges volt egy egységes idő bevezetése. Erre a célra – önkényesen – a Nap greenwichi (Anglia) delelésének időpontját választották alapul, azaz a Greenwichben érvényes helyi időt nevezték el világidőnek (GTM = Greenwich Mean Time, greenwichi idő).
A világidő használata azonban a polgári életben nem lenne szerencsés, ugyanis így a Föld egyes helyein éppen napközben lenne pl. éjfél. Ezért vezették be a zónaidőket. A Földet 15 fok szélességű zónákra osztották, amelyek határai elvben a hosszúsági körök, a szárazföldeken azonban az országhatárokhoz igazították a határvonalakat. Egy-egy ilyen, nagyjából 15 fok szélességű zónán belül a helyi időt állandónak tekintjük, annak ellenére, hogy a zónán belül is (a különböző földrajzi hosszúságú helyeken) más-más időpontokban delel a Nap. A szomszédos zónák között 1 óra eltérés van, amit nagy távolságokra történő utazás vagy telefonbeszélgetés esetében figyelembe kell venni. Európa nagyobb részében, így hazánkban is a közép-európai időt használjuk; ez télen 1 órával, nyáron 2 órával előbbre tart a világidőnél.
Ha utazáskor egy zónahatárt nyugatról kelet felé haladva lépünk át, akkor óránkat 1 órával előre kell állítani; ha viszont kelet felől nyugatra lépjük át a zónahatárt, akkor óránkat 1 órával vissza kell állítani.
Egyes országokban és/vagy egyes időszakokban a zónaidőtől megállapodás szerint, rendeleti úton is el lehet térni. Így például Oroszország európai területén a zónahatároktól függetlenül egységesen a moszkvai zóna idejét használják. Ilyen, rendeletileg módosított zónaidőt használnak Európa-szerte a nyári időszámítás idején is; a nyári félévre óráinkat 1 órával előbbre állítjuk. A rendszer bevezetésének kizárólag gyakorlati, elsősorban energiatakarékossági okai vannak.
Nagyjából a greenwichivel átellenben lévő időzóna közepén halad az ún. dátumválasztó vonal, természetesen oly módon, hogy a lakott területeket lehetőleg kikerülje. E vonal két oldalán a zónaidő azonos, de 1 teljes napi, 24 órás eltéréssel: amikor nyugati oldalán pl. szombat dél van, a keleti oldalon még csak péntek dél. Így ha gondolatban pár perc alatt körülutazzuk a Földet, mondjuk kelet felé indulva, akkor a 24 zónahatár mindegyikén egy-egy órával előre kell állítani óránkat, a dátumválasztó átlépésekor viszont 1 teljes nappal vissza, így megérkezésünkkor óránk ismét az indulási zóna helyi idejét mutatja.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem