A csillagok távolsága

Teljes szövegű keresés

A csillagok távolsága
Csillagászati egységnek nevezzük a Nap és a föld közepes távolságát, ennek értéke 149,6 millió km. Elsősorban a Naprendszeren belüli távolságok kifejezésére használjuk. Fényévnek azt a távolságot nevezzük, amit a 3×108 m/s sebességgel haladó fénysugár egy év alatt megtesz. Értéke 9,46×1015 m. végül azt a távolságot, amelyről a Nap-Föld távolság merőleges rálátás esetén 1 ívmásodpercesnek látszik, 1 parszeknek (pc) nevezzük (1 pc = 3,26 fényév).
A közeli csillagok távolsága trigonometrikus úton mérhető. A Föld Nap körüli keringése következtében ugyanis a csillagok fél év alatt kissé elmozdulni látszanak. Minél távolabb van a csillag, annál kisebb ez az elmozdulás. Ez a módszer kb. 300 fényév távolságig használható.
Felhasználható a csillagok távolságának meghatározására fényességük megmérése is. Egyes csillagtípusok esetében ugyanis ismerjük a csillag valódi, ún. abszolút fényességét; ebből, illetve mérhető látszó fényességéből következtethetünk távolságára.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem