Megemlékezés a felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából

Teljes szövegű keresés

Megemlékezés a felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából
Tisztelt Országgyűlés! Április 12-e a Felvidékről kitelepítettek emléknapja, megemlékezés az Országgyűlés ülésén. Tisztelt Országgyűlés! A mai napon, április 12-én emlékezünk meg arról a közel százezer magyarról, akiket a második világháborút követő nagyhatalmi megállapodások következtében szülőföldjükről, a Felvidékről Magyarországra telepítettek át. Megemlékezünk továbbá azokról is, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, de még abban a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.
A második világháborút lezáró 1945. júniusi potsdami konferencián megállapodás született többek között arról, hogy a háborúból győztesként kikerült, újonnan alakult Csehszlovákia etnikai egységesítését kölcsönös lakosságcserével hajtja végre. A Csehszlovák Köztársaság területén élő német és magyar kisebbségeket egyoldalúan nem engedélyezték kitelepíteni, azt határmódosítás nélküli lakosságcserével kellett megoldani. Ennek megfelelően a csehszlovák hatóságok annyi magyart telepíthettek át Magyarország területére, ahány szlovák nemzetiségű - akkor még magyar állampolgár - kívánt önként Csehszlovákiába áttelepülni. Ezt a két ország közötti lakosságcsere-egyezményt 1946 februárjában írták alá. Az egyoldalú, erőszakos etnikai homogenizáció már az egyezmény aláírása előtt elkezdődött.
Hetvennégy évvel ezelőtt, azaz 1947. április 12-én indultak meg az első szerelvények, amelyek a kitelepített magyar családokat szállították Magyarországra. A több tízezer magyar családnak hátra kellett hagynia házaikat, megművelt földjeiket, a közösséget, amiben évszázadok óta éltek, őseik, felmenőik sírjait.
Tisztelt Ház! A kilenc évvel ezelőtt elfogadott országgyűlési határozat, amely ezt a napot emléknappá emelte, a méltó megemlékezésen és a tiszteleten kívül azt is kinyilvánítja, hogy támogatja a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatos rendezvények szervezését, a történelmi eseményekkel kapcsolatos tudásanyag átadását. A felvidéki magyarság történelme a magyarság történelmének része. Hagyományaik és a történelmi emlékezet ápolása mindannyiunk kötelessége. Hajtsunk hát fejet azon honfitársaink és leszármazottaik előtt, akiknek sorsa ezen a napon megpecsételődött, és akik új hazájukban kényszerültek életüket újrakezdeni! Hagyományaikat, kultúrájukat ápoljuk és őrizzük, történetüket, történelmüket nem felejtjük el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)
Tisztelt Országgyűlés! A mai napon napirend előtti felszólalásokkal kezdjük munkánkat, ezt követően körülbelül 12 óra 15 perctől 13 óra 45 percig a kérdésekre, majd 13 óra 45 perctől 14 óra 45 percig az azonnali kérdések és válaszok órájára kerül sor, végül a napirend utáni felszólalásokkal fejezzük be az Országgyűlés ülését.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem