VARGA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Hogy ki nyerészkedik, ez egy bonyolult kérdés, mert szívesen használnám most fel a két percemet arra, hogy elmondjam, hogy önök hogyan nyerészkedtek annak idején a baloldali kormányok időszakában. Ennek az eklatáns példája az volt, amikor önök megszavazták, ön is, képviselő úr, itt ült a parlamentben, a 13. havi nyugdíj elvételét és a 13. havi fizetés elvételét. Önök tehát nyerészkedtek vastagon, és akkor még ne is menjünk bele abba, hogy hányszor emelték, mondjuk, az energiaárakat, egészen pontosan 13-szor a kormányzásuk idején.
Ami az üzemanyagárakat illeti, képviselő úr, kicsit, hogy mondjam, idődimenzióba, más dimenzióba került, mert még mindig 2004-et mutat a naptárja, holott azóta a helyzet jelentősen megváltozott. Elmondom azt is, hogy miért. Egyrészt azért változott meg, mert közben európai uniós tagország lettünk, és az Európai Unió irányelvei, főleg adózási irányelvei elég szigorú korlátokat szabnak minden ország számára. Áfa kérdésében itt már napirend előtt elhangzott, hogy előzetes engedélyhez van kötve bármiféle áfamódosítás, másrészt jövedéki adónál ugyanez a helyzet. Magyarországon van ma, az Európai Unió jogszabályait egyébként megsértve, a legalacsonyabb jövedékiadó-mérték. Tehát hogyha ön felelőst keres ebben a tekintetben, akkor nyugodtan lehet az Európai Unióhoz, Brüsszelhez fordulni.
A másik front, amit ön nem vesz figyelembe, ez a nettó átlagkeresetek emelkedése. Szeretném felidézni képviselő úr számára, hogy 2010-ben a kormányváltáskor egy átlagkeresetből 400 liter benzint lehetett vásárolni. Most, 2021-ben 670 litert lehet vásárolni. Azt látjuk a forgalmi adatokon, hogy ezek az előző évhez képest jelentősen növekedtek. Csak október hónapban a benzinfogyasztás az előző évihez képest 7,1 százalékkal, a gázolajé 10,6 százalékkal nőtt. Tehát azt kell mondanom, hogy a két dolgot együtt érdemes nézni, az európai uniós csatlakozást és a nettó keresetek emelkedését is. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem