KOCSIS-CAKE OLIVIO

Teljes szövegű keresés

KOCSIS-CAKE OLIVIO
KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hát, nagyon vártuk már miniszteri biztos úr munkáját, hiszen amióta kinevezték őt, azóta is több alkalommal nyújtottunk be állatvédelemmel kapcsolatos javaslatot, és előtte általában indoklás nélkül söpörte le a kormánypárt ezeket a javaslatokat az asztalról. Annyi újdonság volt a miniszteri biztos kinevezése után, hogy utána már azt mondták, hogy ő elkezdte a munkáját, és majd ő fog egy átfogó javaslatot ezzel kapcsolatban benyújtani, és éppen ezért már nagyon vártuk, hogy akkor ez megtörténjen. Köszönjük szépen. Örülünk neki, hogy elérkezett ez az idő, egy kicsit szinte már le volt bénulva itt a törvényhozás az állatvédelem területén, de ez az idő is eljött.
Ellenzéki képviselőtársaimmal egyetértve azért tényleg muszáj feltenni azt a kérdést, hogy hol maradtak az elmúlt 11 évben ezek a javaslatok, és ez nyilván nem miniszteri biztos úrnak szól, hanem a kormánypártoknak, akiknek többsége volt itt az elmúlt 11 évben. Miért csak most, 11 év után kerül bármilyen ilyen javaslat az asztalra?
Azt gondoljuk, a Párbeszéd azt gondolja, hogy ezek jó irányok, de túl kicsi és túl későn születik ez, és abba bele sem merek gondolni, hogy hány állat esett áldozatul a késlekedésnek, és hány olyan civil van, aki föláldozta saját pénzét, saját magánidejét azért, mert itt a törvényhozás késlekedett megfelelő jogszabályokat alkotni.
A Párbeszéd csak legutóbb egy átfogó javaslatot tett le az asztalra, volt egy külön javaslatunk is itt a vadállatok cirkuszi szerepeltetésével kapcsolatban, hiszen ha állatvédelemről beszélünk, akkor erről is beszélni kell, hogy a vadállatok is érző lények, és az elmúlt években is történt több olyan haláleset, elpusztult elefántok, amik valószínűleg azért pusztultak el, mert nem megfelelően voltak kezelve a cirkuszi masinéria során. Tehát ezek is nagyon fontos kérdések. Épp ez a kritikánk ezzel a javaslattal, hogy itt most csak a büntetőjog egy szeletét érinti ez a javaslat, amik támogathatóak, és itt én is leszögezem, hogy a Párbeszéd meg fogja szavazni ezt a javaslatcsomagot. Ezzel kapcsolatban az ellenzéki módosító csomag tesz további javaslatokat a törvény büntetőjogi aspektusára, kérjük azt, hogy a kormánypártiak ezt legalább nézzék át, és amennyiben nem értenek egyet, akkor indokolják, hogy miért nem értenek ezekkel egyet. Ha nem, akkor ezeket építsék be, és fogadják el.
Viszont vannak itt további kérdések, ha az állatvédelemről beszélünk, hiszen a büntetőjog az egyik fele. Nyilván nagyon fontos, hogy visszatartó ereje legyen, illetve nyilván, hogy retorzió legyen, ha valaki ilyen dolgokat elkövet, de ennél sokkal fontosabb, hogy megelőzzük azt, hogy ezek a helyzetek kialakuljanak. Ezzel kapcsolatban tettünk már javaslatot.
Itt az első és a legfontosabb - erről többen beszéltek - a civil szervezetek szerepe. Nagyon örülünk, hogy ez a támogatás napirenden van, és kapnak a civil szervezetek támogatást, de ezek nem elégségesek. Elhangzott itt, hogy kicsit járjunk-keljünk, és beszéljünk civil szervezetekkel, egyébként azok a javaslatok, amiket letettünk az Országgyűlés elé az elmúlt időszakban, azok is civil szervezetek által előre konzultált javaslatok voltak, amiket leszavaztak. Járunk-kelünk, és nagyon sok civil szervezettel találkozunk, akik forráshiányosan, saját pénzből, saját erőből, hősiesen végzik a tevékenységet. Tehát mi is azért kapcsolatban vagyunk ezekkel. Tehát én is azt ajánlom, hogy kormánypárti képviselőtársaim is ezt tegyék, és minél szélesebb körben egyeztessenek civil szervezetekkel.
Éppen ezért elengedhetetlen, amit az ellenzéki módosító javaslat is tartalmaz, hogy legyen egy külön civil szervezeteket szolgáló forrás, amely még jobban, még több forrást nyújt az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek.
Régi javaslatunk az állatvédelmi ombudsman kinevezése. Ez nem miniszteri biztos úrtól venné el a feladatot. Azt gondolom, hogy elfér egymás mellett ez a két pozíció. Fontos, hogy legyen egy gazdája, egy civil gazdája az állatvédelemnek, egy olyan, akihez a civilek tudnak fordulni, aki jogszabályokat kezdeményezhet akár itt a parlamentben, és aki tényleg folyamatosan monitorozza ezt a problémát, ezt az ügyet. Az állatrendőrség, valamifajta állatrendőrség létrehozása is borzasztóan fontos lenne, akik hatékonyan, gyorsan és szakmai alapon tudnának eljárni ilyen ügyekben. Ezt is kidolgoztuk, és ezt is letettük az asztalra.
És amire még felhívnám a figyelmet a mi javaslataink között, ami már itt is megemlítésre került, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy a közoktatási tananyag részévé tegyük az állatvédelmet. Nekem az a tapasztalatom, hogy a legtöbb esetben - nyilván az emberi gonoszság és hasonló problémák is benne vannak, de a legtöbb esetben - igenis tudatlanság és tájékozatlanság áll a különböző állatkínzások mögött, és ha ezek az emberek megfelelő információval rendelkeznek, ha már a legalsóbb szinteken az általános iskolában találkoznak azokkal a kérdésekkel, amik az állatvédelemre vonatkoznak, akkor sokkal kevesebb ilyen esettel fogunk találkozni. Éppen ezért ez a kezdete és nyilván a büntetőjog a vége annak, hogy az állatvédelem hatékony legyen.
Tehát összességében, összefoglalva, azt gondoljuk, hogy ezek a büntetőjogi lépések jók, de nem elégségesek, ezeket kiegészítettük számos olyan javaslattal, amit ellenzéki képviselőtársaim itt elmondtak. A kormány szeret általában ilyen salátatörvényeket letenni a Ház asztalára. Az utóbbi időszakban ezeket megszokhattuk, különböző, egymással teljesen összefüggéstelen törvényjavaslatokat gyúrnak egybe. Most itt lett volna az alkalom egy igazi jó salátatörvénynek, amely nyilvánvalóan nemcsak a büntetőjogi aspektusát vizsgálja ennek a kérdésnek, hanem számos más területét is. Szerintünk egy ilyenre lett volna szükség. Ez most egy kérdés is, hogy ez most egy első lépés, és várható-e a kormánytól további lépés ezekben az ügyekben, vagy most akkor ezzel kimerült az állatvédelem a kormányzati részről, és csak a büntetőjogi módosításokat fogják kezdeményezni.
Úgyhogy bízunk abban, hogy a kormány elfogadja az ellenzéki módosító javaslatokat, és bízunk abban, hogy sikerül egy átfogó, ennél átfogóbb, komplexebb javaslatot elfogadni annak érdekében, hogy egy hatékony állatvédelem legyen Magyarországon. Köszönöm a szót. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem