DR. VEJKEY IMRE,

Teljes szövegű keresés

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részérőll: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi törvények módosításáról szóló T/17434. számú törvényjavaslat, mint ahogy hallották, súlyosabban büntetné az állatok megmérgezését, szigorúbban lépne fel a szaporítók ellen, továbbá az állatviadalokon való részvételt is bűncselekménynek minősítené. Az állatvédelmi konzultáció eredményére figyelemmel a törvényjavaslat célja az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályi környezet szigorítása és a felelős állattartás biztosítása. Innen is köszönöm Ovádi Péter képviselőtársamnak és a civil szervezeteknek a gazdijogsi.hu létrehozását, mert nagyon nagy segítséget ad nemcsak a fiatal, hanem az idősebb gazdiknak is.
A törvényjavaslat a büntető törvénykönyv jelenlegi szabályozásához képest bővítené a természetkárosítás, az állatkínzás és a tiltott állatviadal szervezésének minősített eseteit. A törvényjavaslat szigorúbban lépne fel többek között a mérgezéses esetekkel, a különös visszaesőkkel, a haszonszerzési céllal működtetett szaporítótelepekkel, illetve azokkal szemben, akiket korábban már az állatok tartásával összefüggő tevékenységtől eltiltottak. A büntetőjogi felelősség alapján a méreg vagy csalétek állatok életét veszélyeztető módon történő kihelyezése is a bűncselekmény tárgya lenne. Ez azt jelenti, hogy a törvényjavaslat már a méreg kihelyezését is büntetné, vagyis maga az előkészületi cselekmény is már bűncselekmény lenne. Ezt rendkívül fontosnak tartom.
Lényegesen bővül az állatkínzás minősített eseteinek köre a nagy nyilvánosság előtti elkövetéssel, az állattartástól való eltiltás alatti állatkínzással. Fontos úgy preventív szempontból, mint megtorló szempontból is, hogy magasabb büntetési tétel lenne kiszabható a méreg alkalmazásával vagy az élet kioltására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva, illetve különös visszaesőként történő elkövetéskor.
A törvényjavaslat rendelkezik a szaporítótevékenység büntetőjogi szabályozásáról is. Jelenleg a szaporítókat az állatok rossz körülmények között tartására figyelemmel állatkínzás miatt büntetik, de a szaporítótelepek terjeszkedésének, növekedésének megakadályozása céljából minősített esetként történő szabályozásra van szükség, és ennek tesz eleget a törvényjavaslat.
A törvényjavaslat szerint továbbá, aki a jövőben állatviadalon pusztán csak részt vesz, az is vétséget követ el, és vétség miatt 2 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntetendő.
Az elkobzott állatok védelme érdekében nagyon fontos az a törvényjavaslati rendelkezés is, mely egyértelművé teszi, hogy az állat esetében az elkobzás végrehajtásának általános lépéseit, így különösen a megsemmisítést nem kell elvégezni.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciója támogatja a törvényjavaslatot. Kérem, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem