DR. VEJKEY IMRE,

Teljes szövegű keresés

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, az Igazságügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy tisztelettel köszöntöm én is itt, az Országgyűlés plenáris ülésén dr. Senyei György urat, az Országos Bírósági Hivatal elnökét, elnökhelyetteseit és megjelent munkatársait.
A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 76. § (8) bekezdés c) pontja alapján az OBH elnöke benyújtotta az Országgyűlésnek az Országos Bírósági Hivatal 2020. évi tevékenységéről szóló B/17332. számú beszámolóját, amelyet a feladat- és hatáskörrel rendelkező Igazságügyi bizottság 2021. november 17-ei ülésén kijelölt bizottságként megtárgyalt.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Alaptörvényben foglalt felhatalmazás alapján az Országos Bírósági Hivatal elnöke látja el a bíróságok központi igazgatásának a feladatait. Mint minden ember, vállalkozás és intézmény életét, így a bíróságok működését is alapvetően felforgatta a koronavírus-járvány. Rövid idő alatt kellett gondoskodni a bíróságok megfelelő és zavartalan működéséről, az Alaptörvényben meghatározott feladatok maradéktalan ellátása érdekében az abban részt vevő bírák, bírósági dolgozók és jogkereső állampolgárok egészségének védelme mellett.
Az Igazságügyi bizottság részletes beszámolót hallgatott meg az OBH 2020. évi tevékenységéről, amelynek során elismerését fejezte ki az OBH elnö-kének intézkedései iránt, ezáltal a bíróságok feladataikat a járványügyi helyzet ellenére is zavartalanul el tudták látni.
Ezt mutatja, hogy a folyamatban lévő ügyek száma szinte valamennyi ítélkezési szinten csökkent, különösen az elhúzódó pertartamú ügyeknél, amelyekben a 2019. évhez viszonyítva több mint 16 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Elismerésre méltó az is, hogy a befejezett ügyek száma még úgy is meghaladta a beérkezett ügyek számát, hogy egyes szinteken közel 4 százalékkal több ügy érkezett 2020-ban, mint a megelőző évben.
(11.40)
A bizottság üdvözölte, hogy a bíróságok a járványügyi helyzetben szélesíteni tudták a digitális kapcsolattartás és az elektronikus ügyintézés formáit, és a bizottság üdvözölte azt is, hogy a pertartam-kalkulátor, az e-panasz-ügyintézés és az elektronikus bírósági figyelmeztető rendszer alkalmazása további teret nyert.
A pandémia felgyorsította azokat a folyamatokat, amivel a távmeghallgatási rendszer alkalmazására a 2019. évhez képest több mint háromszor több esetben került sor. Figyelemre méltó továbbá az ítélkezéstámogató rendszer fejlesztése is, amelynek révén a bíróságok számára is elérhetővé vált a személyi és lakcímnyilvántartás, az iratdigitalizációs rendszer, az e-posta-szolgáltatáshoz való hozzáférés.
A bizottság támogatta az OBH elnökének intézkedéseit, amellyel a bírák és bírósági dolgozók számára a távmunkában történő munkavégzés lehetőségeit bővítette, valamint a szakmai képzések elektronikus megvalósulásának feltételeit is megteremtette. A bizottság a részletes és kiegészítő elnöki tájékoztatás alapján foglalt állást arról, hogy köszöni elnök úrnak a működését.
A bizottság részletes és kiegészítő tájékoztatást kapott egyébként a bírósági álláshelyek és bíróságivezető-pályázatok vonatkozásában is, köztük a bírói tanácsokkal és az Országos Bírói Tanáccsal történő egyeztetések eredményeiről is. A bizottság fontosnak tartja a bírósági illetményreform eddigi eredményeit, és támogatja annak teljes folyamatát is.
A bizottság különösen fontosnak tartotta az időszerű és magas színvonalú ítélkezés megvalósítását minden bírósági szinten, az ítélkezési és igazgatási munka átláthatósága, kiszámíthatósága, illetve ellenőrizhetősége irányába tett további erőfeszítéseket.
A bizottság tagjai a bírák kinevezésével, az OBH és az OBT közötti együttműködéssel, a bírák képzésével, az ügyek ítélkezési szintek közti megoszlásával, a digitális bíróság lehetőségének bővítésével és a nemzetközi képzésekkel kapcsolatban tettek fel kérdéseket. A bizottság a vitában elhangzottak alapján megállapította, hogy az OBH 2020-ra megfogalmazott szakmai célkitűzései maradéktalanul megvalósultak.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezek alapján az Igazságügyi bizottság 2021. november 17-ei ülésén a B/17332. számon benyújtott, az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2020. évi beszámolóját egyhangúlag, 11 igen szavazattal elfogadta.
Az Igazságügyi bizottság a házszabály 84. § (2) bekezdése alapján benyújtott H/17600. számú határozati javaslatában az OBH elnökének beszámolóját a tisztelt Háznak elfogadásra ajánlja. Kérem, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem