DR. KOVÁCS ZOLTÁN,

Teljes szövegű keresés

DR. KOVÁCS ZOLTÁN,
DR. KOVÁCS ZOLTÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Senyei György Elnök Úr! Azzal kezdeném, hogy akik nem országgyűlési képviselők, de mégis figyelemmel kísérik az Országgyűlés munkáját, szeretném bemutatni azt, hogy milyen részletes, tartalmas és grafikonokkal teli beszámolót kaptunk, ami igazán megkönnyítette a munkánkat, átláthatóvá téve azt. (Felmutatja az iratot.) Úgyhogy köszönjük szépen az elnök úrnak és munkatársainak. Ebből adódóan aztán, mivel elnök úr is rendkívül részletesen beszélt magáról a beszámolóról, amit írásban megkaptunk, én ígérem, hogy nem fogom túllépni az időkeretet, csak néhány súlyponti kérdésre hívom fel a tisztelt képviselőtársak figyelmét.
Azt mindannyian tudjuk, hogy kötelező beszámolóról van szó, a törvény előírja ennek a feladatnak az elvégzését mind az elnök úr számára, mind pedig az országgyűlési képviselők számára.
A bíróságok igazgatásának központi feladatait az OBH elnöke látja el. Ez olyan igazgatási tevékenységek összessége, amely nem tartozik szorosan a bíróságok és a bírák ítélkezési feladatainak az ellátásához, hanem elsődlegesen a személyi és tárgyi feltételeit biztosítják a bíróságok részére.
Az előttünk fekvő és általam már bemutatott beszámoló, mint ahogy mondtam, alapos és minden lényeges kérdésre kiterjed, és ennek az elfogadására terjesztette elő az Igazságügyi bizottság a javaslatát.
Ez a beszámoló kellően tájékoztatást ad arról a hatékony munkáról, amelyet a hivatali dolgozók és a kirendelt bírák végeztek 2020-ban, de természetesen az egész bírósági szervezet, hiszen amik itt láthatók, ezek a grafikonok és számok, ezek mögött erőteljes és kiemelkedő emberi teljesítmények vannak, különösen úgy, hogy 2020-ban a legnagyobb kihívás a bírósági szervezet működésében a járványügyi események, és mégis elmondható, hogy tulajdonképpen zavartalan volt a működés.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az állampolgárok számára mi a fontos egy peres ügy esetében? Nyilván, hogy számára kedvező ítélet szülessen, meg hogy szakszerűen történjék az eljárás, de az egyik fontos kérdés mindig, hogy minél hamarabb befejeződjenek az ügyek. Ezt mérik is a statisztikák, mint látható, erről mondanék néhány adatot az önök számára. Elhangzott már több esetben is, az érkezett ügyek száma kismértékben ugyan, de alacsonyabb volt, nem következett be a pandémia miatti ügycsökkenés. Tehát azt lehet mondani, ha a számot is mondjuk, hogy több mint 1 millió 100 ezer ügy van folyamatban. Ez azt jelenti, hogy nem vagyunk - idézőjelbe téve - egy ügyefogyott nemzet.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A csökkenés érdemi cégügyek és a bírósági végrehajtási ügyek esetében volt jelentős, míg a nagyobb mértékű növekedés a járásbírósági szabálysértési ügyeket, valamint a bv alias büntetés-végrehajtási ügyeket érintette.
2020. április 1-jétől valamennyi közigazgatási és munkaügyi ügy első fokon törvényszéki szintre érkezik, és a közigazgatási ügyeket másodfokon a Kúria bírálja el. Ezzel magyarázható, hogy az érkezett ügyek száma törvényszéki első fokon 3,8 százalékkal, míg a Kúrián 0,1 százalékkal ehhez képest is nőtt. A 2020. év végén országosan 8,7 százalékkal több ügy volt folyamatban, mint 2019 végén.
A jogkereső állampolgárokat kevésbé érinti a Kúriához eljutott ügyek száma, hiszen az mégiscsak, ahogy az előző beszámolóban láthattuk és hallhattuk, egy kicsit messzebb van a jogkereső állampolgároktól, azonban a Kúrián ’18-hoz képest közel felére, 49 százalékkal csökkent a folyamatban lévő ügyek száma.
A magas színvonalú és gyors ítélkezés a bíróságok számára kiemelt fontossággal bír, mint ahogy már említettem, ezért 2020-ban is a legfontosabb célok között szerepelt, az elmúlt évek során elért eredmények megtartása mellett a hosszabb pertartamú ügyek számának csökkenése.
(11.50)
Még ügyvéd koromból emlékszem, egy klasszikus, általunk sokat emlegetett ügyünk volt, amit 12 évig hárman vittünk. Az első ügyvédet letartóztatták, a második sajnálatos módon meghalt, és én fejeztem be a 12. évben az ügyet. Reméljük, hogy ilyen már nem fordulhat elő, ami mondjuk, a nyolcvanas-kilencvenes évek derekán megtörténhetett, hiszen minden rendelkezésre áll az ügyeket illetően, noha az ügyek jóval bonyolultabbak lettek. Különösen a gazdasági ügyek lettek jóval bonyolultabbak, és a büntetőügyek is jóval bonyolultabbak lettek, nemcsak azért, mert nehezebb a felderítés, hanem az eljárás világában a fehérgalléros bűnözők sokkal rafináltabban végzik a feladatot, tehát sokkal nehezebb a bíráskodás is ilyen szempontból.
A törvényszékeken és az ítélőtáblákon a perek döntő többsége, 86 százaléka éven belüli befejezés. Emlékszem, ez mindig az egyik legfontosabb statisztikai mutató, hogy hány egy éven túli ügy van. Ez egy remek mutató, ha 86 százalék az adott ítélkezési szinten egy éven belül befejeződött.
Az elhúzódó ügyek számának jelentős csökkenése az öt éven túli perek számának kedvező alakulására is hatással volt. A 2019. év végéhez viszonyítva az öt éven túli ügyek száma csaknem 15 százalékkal csökkent. Tehát ez mind azt mutatja, hogy az ítélkezés hatékonysága, nyilván az eszközrendszer biztosítása javuló tendenciát mutat jelentősen, de azért nem mehetünk el amellett, hogy a pandémia a szervezet működésében jelentősen közrehatott, és mégis zavartalan volt az ügymenet biztosítása. A veszélyhelyzet és a járványügyi készültség ideje alatt a bírósági munkatársak, a bírósági eljárásokban részt vevők egészségének megóvását célzó intézkedések kerültek bevezetésre. Szakmai és igazgatási iránymutatások segítették a munkaszervezést, és speciális szabályok egységes értelmezésre kerültek az egész ország területén.
Lényeges a működés körében az informatikai helyzet, és itt egy jó tesztvilág volt a pandémia ideje, amikor az informatikai rendszert lehetett nagy kihívások elé állítani, és ez teljesítette ezeket az új kihívásokat, és a jövőre vonatkozóan is, amikor nem lesz pandémia, lehet használni bizonyos esetekben ezeket az informatikai újításokat az elektronikus eljárási formák, ügyintézési lehetőség terjesztésében, gyorsabb ügymenet esetében, egyszerűsítés esetében.
2020-ban, mint ahogy a beszámoló is tartalmazza, nőtt és bővült az informatikai eszközállomány, és maga a hálózat is továbbfejlesztésre került. A tavalyi esztendő márciusától az otthoni munkavégzés támogatása érdekében biztonságosabb, gyorsabb, stabilabb és egyidejűleg több kapcsolatot biztosító rendszer került bevezetésre. A rendszer átalakítása biztosította a teljes értékű, biztonságos otthoni munkavégzés lehetőségét a bírósági szervezetben dolgozók számára.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elhangzottak alapján megállapítható, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke, helyettesei és munkatársai hatékonyan látták el az Alaptörvényben és a bírósági szervezetről és igazgatásról szóló törvényben, valamint az egyéb jogszabályban előírt feladataikat. Az elhangzott beszámolóban és a gyakorlatban megismert eredmények tükrében köszönet illeti az OBH elnökét és munkatársait, hogy a jogszabályokban előírt feladatokat felkészültséggel és hatékonysággal látták el 2020-ban.
Erre tekintettel kérem a tisztelt képviselőtársakat, hogy az Igazságügyi bizottsághoz hasonlóan fogadják el a beszámolót, támogassák a határozati javaslatot. A hivatal elnökének és munkatársainak további jó eredményes munkát kívánok. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem