Megemlékezés a Gárdonyi Géza-emléknapról

Teljes szövegű keresés

Megemlékezés a Gárdonyi Géza-emléknapról
Tisztelt Képviselőtársaim! Öt évvel ezelőtt az Országgyűlés határozatban mondta ki, hogy október 17-e, az 1596-os egri várostrom dicsőséges győzelmi napja legyen a Gárdonyi-emléknap. 2002 óta egyúttal ez az egri vár napja is. A 24/2013-as országgyűlési határozat azzal a céllal született, hogy a köznevelési intézményekben ráirányítsa a diákok figyelmét az Egri csillagok című regényre és rajta keresztül a magyar történelem kiemelkedő eseményére.
Emellett idén a 2018-as év több kulturális eseménye is fókuszba állította Gárdonyi Géza művét. Márciusban a Nemzeti Színház a magyar Nemzeti Táncszínházzal közös produkcióként elevenítette meg az Egri csillagokat. Három nappal ezelőtt pedig az „Európai artmozi-nap” vetítésein mutatták be a digitálisan restaurált, immár 50 éves játékfilmet, amelyet Várkonyi Zoltán rendezett. Jövő héttől országszerte vetíteni kezdik ezt a sokunk által kedvelt alkotást.
Tisztelt Országgyűlés! Az Emberi Erőforrások Minisztériuma júliusban indította el a „Közénk tartozol!” elnevezésű nemzetpolitikai projektjét. Ennek keretében a minisztérium a szórványvidéken élő mintegy 800 családnak juttatott el magyar kulturális értékeket tartalmazó könyv- és hanganyagcsomagot, amelyben az Egri csillagok is szerepelt. Bízunk benne, hogy a szórványvidéken élő gyerekek is gyönyörűséggel olvassák Gárdonyi kiemelkedő alkotását, és megérinti őket az a fajta nemzeti büszkeség, amely mindannyiunk szívét megdobogtatta Dobó István és Bornemissza Gergely kalandjainak követésekor.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem