Megemlékezés a Magyar Szórvány Napjáról

Teljes szövegű keresés

Megemlékezés a Magyar Szórvány Napjáról
Tisztelt Országgyűlés! A határon túli magyarság iránt viselt és az Alaptörvényben rögzített felelősség jegyében az Országgyűlés 2015. november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napját a magyar szórvány napjává nyilvánította.
Az Országgyűlés által elfogadott 49/2015-ös határozat kapcsolódott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2011-ben a magyar szórvány napja alkalmából szervezett konferenciájának zárónyilatkozatához és a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának 2014. december 5-i javaslatához. Kárpát-medence-szerte 2013 óta ünnepeljük a magyar szórvány napját ezen a napon.
Szórványközösségben élni - ami napjainkban körülbelül egymillió magyar anyanyelvűt érint -, szórványban élni azt jelenti, hogy az anyanyelv használata külső nehézségekbe ütközhet, hogy a nemzeti közösség identitásának megőrzése és továbbadása segítséget igényelhet, hiszen a szórványban élők idegen nyelvi közegben próbálják megőrizni anyanyelvüket, idegen és széttagozódó földrajzi közegben igyekeznek megőrizni kulturális hagyományaikat. Nemzeti közösségünk összetartó ereje e közös nyelvben és kulturális hagyományokban gyökerezik, amelyből átszövi az egész Kárpát-medencét.
Tisztelt Képviselőtársaim! Alaptörvényünk D) cikke kimondja, hogy „Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását, a szülőföldön való boldogulásukat, valamint előmozdítja együttműködésüket egymással és Magyarországgal.”
Tisztelt Képviselőtársaim! Ahhoz, hogy meg tudjunk felelni az általunk támasztott és az Alaptörvényben rögzített elveknek, és még inkább meg tudjunk felelni a határon túl élő magyar honfitársainktól érkező elvárásoknak, a támogatáson túl fontos, hogy a szórványban élő magyarok érezzék, nemcsak ezen a napon, hanem bármikor számíthatnak az anyaországra.
A mai napon visszhangozzanak bennünk Bethlen Gábor szavai, aki nemzetéhez fűződő szeretetéről ezt írta: „Amiben tudok nekik szolgálni, abban munkálkodom éjjel és nappal, nem szánom fáradtságomat, nem szánom költségemet, nem szánom végtére halálomat érettek elfogyatni, mint igaz magyar.”

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem