MESTERHÁZY ATTILA,

Teljes szövegű keresés

MESTERHÁZY ATTILA,
MESTERHÁZY ATTILA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Szokás szerint az MSZP frakciója támogatja ennek a törvénynek a kihirdetését, hiszen a magyar nemzeti érdekek szerint való, hogy egy ilyen egyezmény kihirdetésre kerüljön, és valóban ez az alapítvány, ahogy arról Tilki képviselőtársam beszélt, jogszerűen folytathassa a tevékenységét.
Éppen ezért erről olyan nagyon sokat talán nem is érdemes beszélni a parlamentben, hiszen egymást ismételhetnénk. De arra szeretném felhasználni ezt a mostani alkalmat, hiszen itt ül a Külügyminisztérium képviselője, hogy ha már civil szervezetekről van szó, ha már nemzetközi hatókörrel rendelkező civil szervezetekről van szó, akkor csak fel kell hogy hívjuk a Külügyminisztérium figyelmét arra, ami igencsak veszélyeztetheti hazánk nemzetközi megítélését és ebből kifolyólag a nemzeti érdekérvényesítést is. Éppen a napokban számos civil szervezet - külföldi is, nem kizárólag hazai civil szervezetek - tiltakozott azok ellen az intézkedések ellen, amelyeket a kormány bevezetni tervez, amivel megpróbálja valamilyen formában listázni, ezáltal kicsit megfélemlíteni ezeket a magyarországi civil szervezeteket. Azt gondolom, az volna a helyes a kormányzat részéről, hogy a független civil szervezetek munkájába nem szól bele, tudomásul veszi, hogy ha azok kritikus megszólalást tesznek, kritizálják a kormányt, esetleg elgondolkodik azon, hogy milyen tartalma lehet ezeknek a kritikáknak, vagy mennyire jogos ez a kritika a különböző civil szervezetek részéről, és nem a másik utat választja, amin most elindult a kormányzat ezen javaslatokkal, nevezetesen, hogy megpróbálja hitelteleníteni ezen civil szervezeteket. Tehát magyarul nem foglalkozik azzal, hogy mi a kritika tartalma, hanem csak azzal foglalkozik, hogy megpróbálja ellehetetleníteni és elhitelteleníteni ezeket a civil szervezeteket.
Szerintünk, szerintem ez Magyarország nemzetközi hírnevét nem öregbíti, és a magyar nemzetközi mozgásteret sem fogja bővíteni egészen biztosan, hiszen nagyon sokan már-már Oroszországgal hasonlítják össze Magyarországot. Ez jelen pillanatban egészen biztosan túlzás, de nem tudjuk, hova vezet ez az intézkedéssor, meddig akar elmenni a kormány a politikai kommunikációs érdeke alapján, milyen határokat hajlandó átlépni annak érdekében, hogy a saját szavazótáborát ilyen formában - ha szabad így fogalmaznom - immunizálja a civil szervezetek részéről megjelenő kritikával szemben.
Tehát az államtitkár úr figyelmét csak arra szeretném felhívni, hogy érdemes volna visszavonni azt a javaslatot, amely a civilekre vonatkozik. Ez egészen biztosan külpolitikailag is nagyobb mozgásteret vagy könnyebb működést tenne lehetővé a magyar diplomácia számára, és nemcsak a kritikákkal kellene szembesülni a következő időszakban, amikor civil szervezetekről és azok mozgásteréről van szó Magyarországon.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Dr. Legény Zsolt tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem