DR. TILKI ATTILA,

Teljes szövegű keresés

DR. TILKI ATTILA,
DR. TILKI ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Röviden emlékeztetném önöket, hogy miről is szól a mostani törvényjavaslat: Latin-Amerika és a karibi térség, vagyis röviden a LAC-országok, valamint az Európai Unió közötti stratégiai partnerség jogi formájának további biztosításáról. Az elvi döntéseket és hivatalos megállapodásokat már korábban meghozta az Európai Unió, 2008-ban Limában, 2011-ben Madridban.
Az EU-LAC nemzetközi alapítvány létrehozására most azért van szükség, ahogy államtitkár úr is elmondta, mert a korábban Németországban, a német jog alapján létrehozott átmeneti alapítvány befejezi a tevékenységét és feloszlik, szerepét pedig a most megszavazandó nemzetközi jogi személyiséggel és jogképességgel felruházott végleges alapítvány veszi át. Az alapítványt létrehozó megállapodás végleges szövegét az EU Tanácsa 2016. október 10-én fogadta el, viszont hatálybalépéséhez az Országgyűlés felhatalmazása szükséges. Tehát ez a mostani törvényjavaslat csupán egy korábban elfogadott döntésünk jogi formába öntése, viszont Magyarországnak nagyon is érdekében álló és profiljába vágó intézkedés, hiszen a déli nyitás programunkba illeszkedik.
Emlékeztetném képviselőtársaimat, hogy Magyarország egyrészt ilyen jellegű kereskedelmi szerződéseket csak az EU keretében köthet, másrészt folyamatosan bővítjük külképviseleti hálózatunkat a latin-amerikai térségben, gazdasági kapcsolataink diverzifikálása céljából. Voltaképpen ehhez a bővüléshez ad jogi hátteret, keretet, vagyis enged szabad utat az EU-LAC alapítvány létrejöttéhez adott törvényhozói jóváhagyásunk. E formális jogi lépés megszavazásával tehát további utat engedhetünk a külpolitikában meghatározott irányunknak. Kérem hozzá szíves támogatásukat, köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem