DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Ha megnézzük, hogy összességében a CSOK 2015. júliusi bevezetése óta, a feltételek kiszélesítése óta milyen számokat láttunk, akkor valóban azt látjuk, hogy 39 ezer családon tudott segíteni a magyar kormány és a magyar nemzet közössége, és mintegy 100 milliárd forint értékben, 95 milliárd forint értékben, ha a január végi adatokat nézem egész pontosan, de azóta ez a szám biztosan megemelkedett.
Valóban egy jól célzott támogatás, természetbeni támogatás, tehát biztosan a családok lakhatását fogja szolgálni. Ön is említette a 118 ezer érdeklődő családot és a 28 ezer be is fogadott kérelmet. Ha megnézem a benyújtott 28 ezer igénylést, azok egyharmada, körülbelül 9 ezer igénylés irányult új lakás építésére, ugyanakkor ez az összegnek viszont a kétharmadát teszi ki, 56 milliárd forintot. Ezen belül, ha a három- és többgyermekes családokat nézem, tehát tipikusan azokat, akik célközönsége a CSOK-nak, akiknek a leginkább szükségük van arra, hogy tényleg három vagy több gyermekhez annyi gyerekszobát tudjanak építeni, hogy a gyermekek tudjanak tanulni, a szülők mellett felnőni, akkor azt láthatjuk, hogy közülük csaknem ötezren kérelmezték a CSOK-ot, vagyis az összes új lakás építéséhez, vásárlásához támogatást igénylő 60 százaléka volt nagycsaládos, és az általuk igényelt összeg 48 milliárd forint volt, ami az új lakásra beadott kérelmek 86 százalékát jelenti. Tehát egy nagyon jól célzott intézkedésnek mondható a CSOK, az adminisztratív korlátok lebontása jól sikerült, hiszen nagyon nagy mértékben tudják a többgyermekes családok is igénybe venni, de mindemellett természetesen már tízezer felett van azoknak a gyermekeknek a száma, akiket a CSOK-igénylők vállaltak, hogy a későbbiekben, a törvényben meghatározott határidőn belül ezek a gyermekek megszületnek, és bízunk benne, hogy ezzel demográfiai fordulathoz is, a népességfogyás megállításához és majd későbbiekben megfordításához a CSOK is hozzá tud járulni.
A használt lakás vásárlására vagy bővítésére szóló 19 ezer igénylés részaránya közel kétharmados volt, az e célra igénybe vett 28 milliárd forint ugyanakkor egyharmada a teljes kérelmezett összegnek. Elmondható tehát, hogy a CSOK bevezetése a használt lakásba költözni vagy meglévő otthonukat bővíteni szándékozó családok számára is érezhető segítséget jelentett a 2015-ös kibővítés óta.
Az is fontos, hogy másfajta kedvezmények is vannak. Az adó-visszatérítés, amelyet 2016-ban 5 ezer család vett igénybe. Az építési telek vásárlása során megfizetett áfa összegéből vagy a családi ház építésére fordított alapanyag összegéből maximum 5 millió forintig lehet igénybe venni ezt. Ezt 5 ezer család 23 milliárd forint értékben vette igénybe.
Emellett szintén lehetőség a 10 millió forintos kedvezményes kamatozású, lakáscélú kölcsön igénybevétele, ezt 4 ezren vették igénybe 36 milliárd forint összegben. Ez is egy tízmilliárd forintos összeg, ezt vissza kell fizetni, ugyanakkor nagyon alacsony kamatozás mellett, tehát akár a 10 plusz 10 millió forinttal, 20 millió forinttal úgy indulhat el valaki, hogy ebből csak 10 milliót kell, nagyon alacsony kamattal visszafizetni.
Tehát egyszerre szolgálja láthatóan mind a két célt a számok alapján, itt az összeg alapján is, amely százmilliárd forint körüli, és az igénybe vevő családok száma alapján is, a vállalt gyermekek alapján is, egyöntetűen azt a kitűzött célt szolgálja, hogy minél több gyermeket vállaljanak, a családosok számára, akiknek már van gyerekük, minél kényelmesebbek legyenek a lakáskörülmények, hiszen nyilván ma már a gyermekvállalást sok esetben ez is befolyásolja, és mindemellett pedig valóban élénkíti a lakáspiacot. A lakásépítési engedélyek vagy bejelentési kötelezettséggel terhelt bejelentések száma is két és félszeresére emelkedett, ami mutatja, hogy ez a bővülés továbbra is folytatódni fog, az idei költségvetés 211 milliárd forintos keretösszege erre megfelelő alapot is biztosít. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem