SZÁVAY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Az elektromos cigarettát, illetve az utántöltő folyadékokat érintő jövedéki rendelkezésekhez kívánok most hozzászólni, a csokoládéügyet meghagyom most másnak ebben a körben.
Az elektromos cigarettát érintő szabályozás kapcsán én magam az elmúlt egymásfél év során számos alkalommal felszólaltam, és felhívtam önöknek a figyelmét olyan problémákra, amelyekbe sikerült rendszeresen belefutni, ilyen volt egyébként a jövedéki adó kérdése is.
Azt szeretném elsőként a leghatározottabban üdvözölni, hogy ebben a kérdésben is van ismét egy újabb pozitív kormányzati elmozdulás, főleg úgy, hogy néhány héttel ezelőtt én még Tállai államtitkár úrhoz, pontosabban a miniszter úrhoz tettem fel kérdést, és Tállai államtitkár úr válaszolt ezzel kapcsolatban. Akkor kifogásoltam, és felhívtam a figyelmet, hogy teljesen értelmetlen dolog azonos jövedéki adóval sújtani a nikotint tartalmazó és a nikotint nem tartalmazó töltőfolyadékot, sőt egyáltalán értelmetlen jövedéki adóval sújtani azt a töltőfolyadékot, amely nem tartalmaz nikotint, és azt dohányterméknek minősíteni. Értelemszerűen a fogyasztók szempontjából is ez egy sokkal kedvezőbb dolog, ebbe az irányba tereli a fogyasztókat. Önmagában az elektromos cigarettáról sok alkalommal kimondtuk, hogy az nem dohánytermék, az elektromos cigarettát használó pedig nem dohányos, ezt az alapelvet azért szeretném most is rögzíteni.
Az elektromos cigaretta az ártalomcsökkentésnek egy nagyon fontos eszköze, és ennek az ártalomcsökkentésnek az irányába tudunk nagyon jó lépést tenni akkor - még egyszer mondom, nagyon örülök, hogy az ez ügyben sokszor elmondott javaslatunkat végre elfogadták -, ha a fogyasztókat is a cigarettáról vagy a vágott dohányról próbáljuk az elektromos cigaretta felé terelni, és azon belül is arra biztatni őket, és nyilván a jövedéki adó különbségtétele ezt eredményezi, hogy itt is inkább a nikotint nem tartalmazó töltőfolyadékokat használják.
Volt azért ez ügyben itt egy kis zavar. Tavaly, amikor ez először decemberben előkerült, akkor itt milliliterenként 65 forintos árról volt szó; a Jobbik itt 50 forintot javasolt, önök végül 55 forintot fogadtak el. A javaslatban eredetileg, amely most bejött itt, megint 65 forint szerepel; örülök, hogy ez az összegzés alapján mégis visszament 55 forintra, ezt mindenképpen szeretnénk üdvözölni.
Nyilván ellenzéki képviselőként nem üdvözölhetek és nem is fogok üdvözölni adóemelést, hiszen még ha kicsi összegű tételek is, de a vágott dohányoknál szerepel némi jövedékiadó-emelés, azonban kétségkívül igaz, hogy ez is abba az irányba hat, hogy a vágott dohány drágábbá válása ismét egy másik, újabb ösztönzés lehet a dohányosok vagy a valamilyen dohányterméket használók számára, hogy az elektromos cigaretta irányába induljanak el.
(17.40)
Tehát ezek a módosítások így, ebben a formában jók és megfelelőek. Az irány tehát jó, azonban ebből a szempontból még van további tennivaló, engedjék meg, hogy erre azért felhívjam a figyelmüket. Ugyanis ha számba vesszük az elmúlt egymásfél évben megszületett összes pozitív lépést ezzel kapcsolatban, azt, amiről most beszéltünk, ha megemlítjük azt a pontosan szintén üdvözlendő lépést, hogy kinyílt a lehetősége annak - bár ebben az ügyben még nem látunk pontosan - tavaly decemberben, hogy a korábban törvényerővel bezárt, kifejezetten elektronikus cigarettát és elektromos… Bocsánat, már én is rászoktam a rossz szó használatára.
Tehát a kifejezetten elektromos cigarettát és a hozzá tartozó kellékeket árusító szaküzletek is újranyithassanak, van itt azért még egy harmadik probléma, ugyanis mindezek a kiváló lépések semmit nem érnek akkor, kedves képviselőtársaim, hogyha továbbra is érvényben marad az a javaslat, ami 475 ezer forintos termékenkénti regisztrációs díjat állapít meg gyakorlatilag mindenre, ami az elektromos cigarettával kapcsolatos.
Ez az összeg teljesen irreális, főleg, ha azt nézzük, hogy ez adott esetben ez egy eszköz összes alkatrészére külön-külön vonatkozik, az utántöltő folyadék különböző ízesítéseire, a nikotinos folyadékokra külön-külön vonatkozik aszerint, hogy mennyi nikotint tartalmaz egy-egy folyadék. Ez önmagában is kigazdálkodhatatlan, és egyébként a feketepiacot fogja erősíteni, illetve azt fogja erősíteni, hogy a fogyasztók külföldről, külföldi webshopokból szerezzék be a termékeket.
De ennél tovább is mentünk sajnos, ezt mi magunk is sajnos csak most fedeztük fel. A 2016. december 19-ei Közlönyben jelent meg egy módosítás, amely ezt a 475 ezer forintos termékenkénti igazgatási szolgáltatási díjat éves díjjá fogja módosítani. Ez nyilván mind a gyártók, mind a szakmai szervezetek és a felhasználók számára is teljesen érthetetlen, teljesen irreális. Ha ezen nem hajlandóak változtatni, ez gyakorlatilag az egész piacot tulajdonképpen tönkre fogja tenni.
Ha azt nézzük, hogy tegyük fel, hogy Magyarországon van száz különféle ízesítésű utántöltő folyadék, azoknak van nikotinmentes és nikotinos verziója, ízenként három eltérő mennyiségű nikotint tartalmazó fajtával, ez négyszáz olyan, egymástól eltérő utántöltő folyadék, ami után önök szerint külön és évente meg kell fizetni a 475 ezer forintot. Ha csak ezt nézzük, ez a fenti kínálat esetén 1,9 milliárd forintot jelent. Gondolom, nem kell mondanom, hogy ez a rendelkezés teljesen tökéletesen nonszensz, működésképtelen, és aki ezt meghozta, az se számolni, se gondolkodni nem tud. Erre szeretném a leghatározottabban felhívni a figyelmüket és az államtitkár úr figyelmét, hogy ezzel az üggyel csináljanak valamit.
Egyébiránt a törvényjavaslatnak ezt az elmozdulását mindenképpen szeretném üdvözölni, és a magunk részéről legalábbis ezt a részét mindenképpen támogatjuk és jónak tartjuk. Szeretném önöket biztatni, hogy azon az úton, amin elindultak, ahhoz képest, hogy másfél évvel ezelőtt még komoly vitáink voltak, de a kormány láthatóan végre elindult azon az úton, hogy az ártalomcsökkentést fontosnak tartja; elindultak azon az úton, hogy segítsék a leszokást azzal is, hogy az elektromos cigarettához való hozzájutást, illetve ennek az árát mérséklik. Erre én biztatom önöket továbbra is, de ezt a rendelkezést mindenképpen gondolják át, mert semmilyen pozitív lépés nem fog semmit érni, ha ezen nem változtatnak. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem