CZERVÁN GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

CZERVÁN GYÖRGY
CZERVÁN GYÖRGY földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Közép-Magyarországi Pincegazdaság Kft. egyik tulajdonosa ellen adóhatósági vizsgálat van folyamatban. Ez az eljárás azonban nem érinti a cég törvényes működését, fizetési kötelezettségeinek teljesítését; a cég tevékenységét nem függesztették fel.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Tény, hogy a szőlőtermelők kifizetése egy időre leállt, de a gazdasági társaság nincs csődközeli helyzetben, fizetési kötelezettségeit folyamatosan teljesíti. A rendelkezésre álló információk alapján jelenleg nincs tehát ok azt feltételezni, hogy a Közép-Magyarországi Pincegazdaság Kft. nem fogja kifizetni a keceli és a Kecel környéki szőlőtermelőktől felvásárolt szőlő vételárát.
Azt sem feltételezhetjük jelenleg, hogy a cég nem tud helytállni fizetési kötelezettségeinek, így a szőlősgazdák hosszú távú értékesítési lehetőségei veszélyben lennének.
Bár a képviselő úr nem tartja fontosnak, azért az elmúlt években számos, a szőlészek-borászok érdekeit szolgáló kormányzati intézkedés történt. Idetartozik az, hogy az importborok mennyisége évről évre csökken, és ez a kedvező tendencia ebben az évben is folytatódik. A következetes és szigorú ellenőrzések fenntartásának és alkalmazásának eredménye, hogy a jogszabályoknak nem megfelelő borászati termékek nem kerülhetnek a fogyasztók elé.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa jelenleg a szőlőfelvásárlás szabályozásának előkészítésén dolgozik. Az Európai Unió szabályozási keretén belül a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa mint szakmaközi szervezet ki fogja dolgozni a szőlőfelvásárlási szerződés formájára és tartalmára vonatkozó szakmaközi szabályokat. Ezzel a borszőlő piaca kiszámíthatóbbá és rendezettebbé válhat már az idei szüretben. Ennek a pozitív hatásait minden szőlőtermelő érezni fogja. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem