PÓCS JÁNOS

Teljes szövegű keresés

PÓCS JÁNOS
PÓCS JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Ünnepel a Jászság, ünnepel a Kunság. Minden évben május 6-án ezekben a napokban az egykori Jászkunság területén emléknapot ünnepelünk. Május 6-át 2014-ben a Magyar Országgyűlés a jászkun redemptio emléknapjává nyilvánította.
Nagy ünnep volt itt a Házban is. A dr. Szabó Tamás jászsági képviselővel, Jászberény város polgármesterével tett előterjesztésünket a történelmi Kis- és Nagykunság akkori országgyűlési képviselői több mint harmincan írták alá. A plenáris ülésre elkísértek a jász polgármesterek, a jászkun kapitányok és feleségeik, gyönyörű jász viseletben. Az előterjesztést a tisztelt Ház egyhangú szavazattal fogadta el. Majd a levezető elnök köszöntötte a karzaton elhelyezkedő vendégeinket, és a képviselők vastapssal, állva tisztelegtek a Jászságot megjelenítő vendégek előtt. A Parlament díszlépcsőjén a Jászmagyarok együttes vezetőinek gitárkíséretében énekeltük el a Hazánk e föld című dalnak egy versszakát: „Nem akarunk mást, csak élni, / Nyugovóra itt letérni, / Mi atyánkért, fiak értünk, / Megőrizni nemzetségünk.”
Tisztelt Képviselőtársaim! 272 évvel ezelőtt, 1745-ben ezen a napon adta ki Mária Terézia azt a diplomát, melyben engedélyezte a jászok és a kunok önmegváltását. IV. Béla király óta a Jászság, a Kunság és a Nagykunság földje a magyar Szent Korona tulajdonát képezte. A király 1239-ben telepítette le az országban a bebocsátást kérő jász, kun őseinket. Kiváltságos nemzetté tette őket, mintegy kollektív nemességet kaptak.
A 150 éves török uralom megszűnése után veszélybe került a jászkun autonómia és a szabadsága. A kincstár üres volt. Elhatározták, hogy a korona uralma alá tartozó Jászkunság területét pénzzé teszik. A szabad jászok és kunok gyakorlatilag jobbágysorba süllyedtek, eddigi kiváltságaikat és szabadságjogukat elveszítették. Őseink a küzdelmet nem adták fel, s végül megszületett a megegyezés. 1745. május 6-án aláírásra került a kiváltságlevél, melyben a jászkunok visszakapták régi kiváltságaikat. 580 ezer rajnai forint volt a váltságdíj, melyet megfizettek. Az összehasonlítás végett jegyzem meg, hogy ez az összeg az akkori Magyarország költségvetésével összemérhető nagyságú volt. A váltságdíj befizetésével 3 város, 22 község, 47 puszta és hozzá tartozó 10 szállás felszabadult a jobbágyterhek alól. Megalakult a jász, a kiskun és a nagykun kerület, amelyek központja Jászberény lett, Heves és Pest megyéből ékelődve kilenc területből áll. A Jászkunság redemptiója hazánkban 103 évvel megelőzte a jobbágyfelszabadítást. Május 6-a emléknappá nyilvánításával a Magyar Országgyűlés tisztelettel adózik azon jászkun polgárok előtt, akik a magyar történelemben példátlan módon a szabadságukat visszavásárolták.
Tisztelt Ház! Talán az évszázadok alatt soha nem köszönt úgy vissza a redemptio üzenete, mint napjainkban, mert bizony oly korban élünk, amikor vannak, akik azt hiszik, hogy pénzért lehet venni hatalmat, befolyást, tiszteletet és szeretetet. Vannak táskás emberek és vannak táskahordozók, akik komolyan hiszik, hogy a pénz hatalom, hogy pénzzel rombolni lehet ezeréves keresztény hitet, keresztény konzervatív erkölcsöt, világnézetet vagy egyenes tartást jelentő gerincet. Közben elfelejtik, hogy a táskás emberek semmit nem adnak ingyen, sőt kamatostul veszik azt vissza. Hát legyen példa mindannyiunk számára, hogy jász eleink egyszer már fizettek! Miattunk, miértünk fizettek. Fizettek vérrel és fizettek pénzzel.
Jászok, kunok, magyarok ma is példaként állhatunk a világ, Európa és számos ország előtt összefogásból, egységből, nemzeti öntudatból. Őseink küzdelme, a redemptio ma itt az Országházban is kötelez bennünket. A mi felelősségünk, hogy majd nyugodt lelkiismerettel adjunk tovább mindent, amit eleink ránk hagytak. Mi atyánkért, fiak értünk, megőrizzük nemzetségünk.
Elnök Úr! A Jászkunság tiszteletét és köszönetét nyilvánítja ki a Magyar Országgyűlésnek, mert támogatja az olyan megemlékezést, amely az ősi szülőföld szeretetével, szabadságszeretetével, öntudatával kapcsolatos. A jászok nevében köszönöm a Ház megtisztelő figyelmét. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem