DEMETER MÁRTA

Teljes szövegű keresés

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (Független): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának vezetőjétől februárban kértem tájékoztatást a kiemelt beruházások pontos listájáról, helyszínéről, költségvetéséről, az ezekről szóló kormánydöntésekről, arról, hogy kik pályáztak beruházások kivitelezésére és mely cégek lettek a nyertesek. A cég vezetője válaszában az év poénjaként azt közölte, hogy a kiemelt beruházásokkal kapcsolatban a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának feladat- és hatásköre nincs, így ezen beruházásokról nem vezetnek semmilyen nyilvántartást, nem rendelkeznek információval sem a beruházások tartalmával, sem költségvetésével kapcsolatban. Tehát egyetlenegy kérdésemre sem tudtak válaszolni.
Persze egyszerűbb lenne, ha a társaság hivatalos honlapján bármilyen információ nyilvánosan szerepelne. Amióta jeleztem, hogy ezt a hiányosságot pótolni illene, hiszen ezt ugye a törvény is előírja, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának a több mint hiányos honlapja is eltűnt. A KKBK-nak végül az MVM Zrt.-től beszerzett éves beszámolójából világosan kiderül, hogy alapításkor melyek voltak a kiemelt beruházások, így például a budapesti Puskás és Bozsik stadion, a Liget-projekt, ám ez a kör folyamatosan bővül, és mára a nyilvánosság számára átláthatatlanná és teljesen ellenőrizhetetlenné vált. 2020-ig 750 milliárdot költenek ezekre, tehát nem ártana ezeket a részleteket nyilvánosságra hozni. Egészen abszurd, hogy újabban maga Orbán Viktor felügyeli a Puskás stadion építését, és a javaslatait megteszi a kormánynak a halaszthatatlan intézkedésekre. Csak nehogy véletlenül összekülönbözzön az ügyön Orbán Viktor mint javaslattévő és Orbán Viktor mint a javaslatok elfogadásáról döntő kormány vezetője! Fürjes Balázs kormánybiztos pedig arcátlanul blöfföt emleget, miközben adófizetők százmilliárdjait verik el. Államtitkár úr, az, hogy ezért is el lesznek számoltatva, viszont nem blöff!
Tehát a kérdéseim: miért nem nyilvánosak a kiemelt beruházásokkal kapcsolatos adatok? Hajlandóak-e megválaszolni, hogy mely beruházás mennyibe kerül, mely cég nyerte a kivitelezést? Az úszó-vb ugrótornya mint a Tiborcz-biznisz része, annyira fontos, hogy az sem érdekli önöket, hogy a világörökség részét képező budai rakpart beomlik a Dunába? Illetve kihez folyatnak el százmilliárdokat, fedő-szto-ri-nak használva a kiemelt beruházásokat? Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem