DR. HARANGOZÓ TAMÁS,

Teljes szövegű keresés

DR. HARANGOZÓ TAMÁS,
DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Engedje meg, hogy nagyon-nagyon röviden az ön megemlékezését is megerősítve azzal kezdjem felszólalásomat, hogy Szent Flórián napján mi is köszöntjük a tűzoltókat, és köszönjük, hogy egész évben készen állnak a bajba került polgártársaink megsegítésére, köszönjük, hogy esküjükkel ezt a nemes hivatást választották ma. Talán még különösebben fájó a tűzoltó-egyenruha elvesztése, száműzése magának a „tűzoltó” elnevezésnek is. Fontosnak tartjuk ezen a napon nyomatékosan kijelenteni, hogy ez az önfeláldozó munka elképzelhetetlen egy méltányos szolgálati nyugdíjrendszer bevezetése nélkül, ami programunk kiemelten fontos része ma is. Külön köszönet végezetül a tűzoltást főállásuk mellett önkéntesen vállaló egyesületben szolgáló polgártársainknak.
Tisztelt Országgyűlés! Picit döbbenten hallgattam államtitkár úr és a Fidesz vezérszónoklatát. Arra nem számítottam, hogy a törvény érdemi részéről nekem ellenzéki politikusként kell először beszélnem itt a parlamentben, de akkor csináljuk így. Az mégiscsak furcsa, hogy egy nagyon-nagyon terjedelmes salátatörvény konkrét részletszabályairól sem az előterjesztő, sem az azt támogató kormánypártok nem tartják fontosnak, hogy a nyilvánosság előtt valamiről beszámoljanak.
Két héttel azt követően, hogy az Országgyűlés szavazott a Belügyminisztérium salátatörvényéről, menetrendszerűen a mai napon megérkezett a Honvédelmi Minisztérium szokásos féléves korrekciós, hibajavítós törvényjavaslata. Ezúttal is egy tipikus salátatörvényről van szó, és nevezhetjük bárhogy máshogy, a tény az, hogy egy salátatörvényről van szó, amely össze nem tartozó tárgykörök sokaságát érinti. A törvényjavaslat elemeit csupán az kapcsolja össze, hogy mindegyik szabályozási tárgykör gondozása a Honvédelmi Minisztérium felelősségi körébe tartozik. Jellemző, hogy meg sem próbáltak valami elvi vagy kodifikációs magyarázatot adni, miért zsúfoltak bele ezerféle, össze nem tartozó témát egyetlen törvényjavaslatba. Az általános indoklása ugyanis gyakorlatilag csak a módosuló törvények felsorolását tartalmazza.
Mint az ilyen salátatörvényekkel lenni szokott, a most benyújtott törvényjavaslat is tartalmaz számos nyilvánvalóan szükséges kodifikációs pontosítást, másfelől a Magyar Honvédség állománya szempontjából fontos és hasznos új rendelkezéseket is. Így például kifejezetten üdvözölhetők a hiányszakmának számító szakképesítéssel rendelkező szakemberek megtartására tett erőfeszítések vagy a szabadságmegváltásra vonatkozó szabályok módosítása. Bár az önkéntes tartalékos rendszer mai formájával szemben számos kritika hozható fel, ugyanakkor az önkéntes tartalékos szolgálat vállalásának ösztönzése különböző támogatásokkal, kedvezményekkel szintén előremutató.
Azonban e pozitívumok ellenére is elszomorító az összkép, ugyanis a Honvédelmi Minisztérium által félévenként benyújtott salátatörvények közös vonása, hogy visszatükrözik az Orbán-kormány honvédelmi politikáját jellemző súlyos anomáliákat, amelyeket az MSZP az elmúlt években kritizált. Így például ez a törvényjavaslat is érinti a meghurcolt szolgálati nyugdíjasokat, még rugalmasabbá teszi a túlszolgálat szabályait, még több eltérést enged a miniszternek a törvényi szabályoktól, és még lehet folytatni a sort. E körből is kiemelkedők a túl-szolgálatra vonatkozó szabályok.
Mint emlékezetes, 2015 őszén a Fidesz által elfogadott honvédelmi salátatörvény tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén felülírhatóvá tette a szolgálati törvény pihenőidőre és szolgálati időre vonatkozó szabályait. A honvédségnél foglalkoztatott közalkalmazottak esetében pedig brutálisan megemelte a maximálisan elrendelhető rendkívüli munkavégzés idejét, ami így már éves szinten akár 832 órányi, azaz 104 munkanap is lehet. A most benyújtott törvényjavaslat tovább farigcsálja a túlszolgálatra vonatkozó szabályokat. Eszerint a jövőben az őrszolgálatban töltött idő nem minősül majd túlszolgálatnak. Ez a rendelkezés további lehetőséget ad a katonák túlhajszolására, kihasználására.
Sajnos, rendkívül súlyos oka van annak, hogy a félévente elénk kerülő salátatörvényekben rendre elbújtatnak egy-egy olyan szabályt, amely a katonák és a honvédségi alkalmazottak többletmunkára kötelezését érinti. E kormányzati törekvés mögött sajnos nagyon komoly valós probléma húzódik meg: a Magyar Honvédség évről évre egyre súlyosbodó létszámhiánnyal küzd. A feltöltetlen beosztások számának 2010 óta bekövetkezett drámai emelkedése világít rá a leginkább arra, hogy az Orbán-kormány milyen meredek lejtőre tette a honvédséget.
(9.20)
A létszámhiány miatt immár a napi működési feladatok ellátása is komoly nehézségekbe ütközik, miközben a Magyar Honvédségnek egyre veszélyesebb külföldi műveletekben is helyt kell állnia, és 2015 óta a határőrizeti feladatokban is közre kell működnie.
A 2015-ig tartó illetménybefagyasztás és a védelmi költségvetés radikális csökkentése pusztító csapás volt a Magyar Honvédség számára. A 2015-ben megkezdődött illetményemelés az utolsó pillanatban dobott mentőöv volt a honvédség számára. A védelmi költségvetés tavaly megkezdett emelése is évekig legfeljebb csak arra lesz elegendő, hogy orvosolja az elmúlt évek forráskivonásának pusztító hatását, érdemi képességnövelésről, régóta esedékes haditechnikai modernizációról hosszú ideig még csak nem is álmodhatnak a Magyar Honvédség katonái.
Az MSZP már évek óta kongatja a vészharangot, hogy azonnali és hathatós intézkedéseket kell tenni a létszámhiány csökkentésére, az erre vonatkozó határozati javaslatainkat azonban rendre leszavazta a Fidesz. Könnyű belátni, hogy még nagyobb fluktuációhoz fog vezetni, ha a létszámhiányból eredő problémákat a létszámemelés helyett a jelenlegi szolgálatot teljesítő katonák további terhelésével, kizsigerelésével akarják orvosolni.
Mindezek fényében különösen elképesztő, hogy két hete még a Fidesz oktatta ki az ellenzéki pártokat arról, mit jelent a honvédelmi politikáért viselt felelősség. Miközben kormányra kerülésük óta semmilyen komolyabb haditechnikai fejlesztést nem tudtak felmutatni, fontos képességektől esett el a Magyar Honvédség, és a létszámhiány soha nem látott méreteket öltött. Valódi előrelépést talán csak a hadisírok ápolása és gondozása terén tud felmutatni a honvédelmi vezetés. A Magyar Honvédség érdemi fejlesztése helyett csak félévente benyújtott salátatörvények gyártására futja a Honvédelmi Minisztériumnak.
Az MSZP és a Fidesz között évek óta heves elvi vitát okoz a szolgálati nyugdíjasok helyzetének megítélése. Ezt a kérdést ugyancsak érinti a törvényjavaslat. Határozottan elleneztük a korábban jogszerűen megállapított szolgálati nyugdíjak eltörlését, szolgálati járandósággá alakítását és az szja mértékével történő csökkentését. Eddig legalább az mentesülhetett a csökkenés alól, aki jelentkezett önkéntes tartalékos katonának. Ezt a mentesülést a törvényjavaslat nem teszi lehetővé területvédelmi önkéntes tartalékosok esetében. Az MSZP természetesen nem ért egyet ezzel az új megszorító szabállyal, és nagyon kíváncsian várnánk államtitkár úr vagy a Fidesz bármely politikusának magyarázatát, hogy mi okozza ezt az új szabályozást, hiszen a törvényjavaslatban hiába fürkésznénk ennek bármilyen indoklását, azt gyakorlatilag saját magával indokolja a javaslat - tehát bevezetjük, így van. A rendelkezés kapcsán szeretném határozottan ismét leszögezni, hogy az MSZP határozottan ellenzi a korábbi jogszerűen megítélt ellátások csökkentését, és kormányra kerülve meg fogja szüntetni ezt az igazságtalan sarcot, vissza fogja adni a nyugdíjas státuszt azoknak, akiktől ezt elvették, és egy méltányos, új szolgálati nyugdíjrendszert kíván bevezetni.
A törvényjavaslat mindezeken túlmenően is számos vitatható rendelkezést tartalmaz. Így nem értünk egyet azzal a módosítással, amely a teljesítményjuttatással egy meghatározott időszakban kifejtett kiemelkedő munka elismerése helyett a szakmai életutat jutalmazná. Természetesen vitán felül áll, hogy a hosszú évtizedeken keresztül kifejtett kimagasló szakmai életutat el kell ismerni - erre volt egyébként lehetőség és mód, amíg önök azt meg nem szüntették -, azonban ezt nem a teljesítményjuttatás révén, hanem más illetményelemekkel kell biztosítani. A kettőt nem lehet és nem szabad összekeverni.
Nem értünk egyet azzal az iránnyal sem, hogy a honvédségi dolgozók esetében egyre több tekintetben zárják ki a munka törvénykönyve és a közalkalmazotti törvény rendelkezéseinek alkalmazását, és helyette a honvédelmi miniszternek biztosítanak rendeletalkotási jogkört. Különösen érdekes ez a helyzet akkor, amikor épp a Belügyminisztériumot a közalkalmazottak tömegesen, ezrével, tízezrével perelik, és nem kevés sikerrel. Valószínűleg ezt szeretnék megelőzni, és valószínűleg ismét olyan jogszabályt kívánnak alkotni, amely a törvény erejével teszi teljesen kiszolgáltatottá azokat a közalkalmazottakat, akik a honvédség munkáját segítik.
Már az új szolgálati törvény 2012-es vitájakor is elleneztük, hogy lehetővé tették katonák társadalmi szervezetekhez vezénylését. A most benyújtott törvényjavaslat szerint erre már az állományba vétel pillanatában is lehetőség lesz, azaz olyan úgynevezett katonákat is ki lehet majd vezényelni társadalmi szervezetekhez, akiket még soha nem neveztek ki semmilyen szolgálati beosztásba. Valószínűleg a sportállás valamilyen újabb fajtáját kívánják meghonosítani vagy újra bevezetni 27 év után.
Tehát a törvényjavaslat a benne szereplő több pozitív módosítás ellenére is az Orbán-kormány alapvetően elhibázott honvédelmi politikájának lenyomata, sok koncepcionálisan elhibázott rendelkezés hibajavítása, ezért az MSZP a törvényjavaslatot nem tudja támogatni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Kónya Péter tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem