TÁLLAI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A vámeljárások egyszerűsítése és összehangolása, illetve az ideiglenes behozatal vámeljárás lefolytatásának megkönnyítése érdekében 1990. június 26-án került elfogadásra az áruk ideiglenes behozataláról szóló isztambuli egyezmény. Magyarország 1991. június 25-én az egyezményt aláírta, a megerősítő okiratot 2004. április 28-án letétbe helyezte, az egyezmény és annak mellékletei hazánk vonatkozásában 2004. július 28-án hatályba léptek.
Az isztambuli egyezmény lehetővé teszi az ideiglenes behozatal vámeljárás tekintetében egységes nemzetközi okmányok alkalmazását az egyezmény valamennyi szerződő felének vámterületén. Az ideiglenes behozatal olyan vámeljárás, amelynek keretében egyes áruk - beleértve a szállítóeszközöket is - feltételesen, behozatali vámok és adók megfizetésétől mentesen, behozatali tilalom vagy gazdasági jellegű korlátozás alkalmazása nélkül szállíthatók be egy-egy ország vámterületére.
Az ideiglenes behozatalra egységes előírásokat tartalmazó nemzetközi okmányok ennek megfelelően jelentős előnyöket eredményeztek a nemzetközi áruforgalomban, és bevezetésük biztosította a vámeljárások egyszerűsítését és összehangolását. Az egységes okmányok bevezetésének célja volt továbbá, hogy a vámjogszabályok alkalmazása mellett gazdasági, humanitárius, kulturális, szociális vagy idegenforgalmi szempontból is megkönnyítsék az ideiglenes behozatal vámeljárást az eljárások egyszerűsítésével és összehangolásával.
A fentiekben meghatározott egységesített nemzetközi okmány az ATA-igazolvány, valamint a CPD-igazolvány. Az említett két okmány alkalmazása akkor szükséges, amikor bizonyos árukat egy külföldi kiállításon, vásáron kívánnak bemutatni, vagy saját munkaeszközökre, szállítóeszközökre külföldön is szükség van, és ezért ezeket a termékeket, munkaeszközöket egy bizonyos időtartamra ideiglenesen egy másik országban kell használni. A CPD-igazolvány a szállítóeszközök ideiglenes behozatalát teszi lehetővé, míg az ATA-igazolvány az isztambuli egyezményben meghatározott többi árukör tekintetében használható vámokmányként.
Az ATA-igazolvány az isztambuli egyezményben részes államok kereskedelmi kamarái által kerül kibocsátásra, így Magyarországon ezt a feladatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzi, míg a CPD-igazolványok nemzetközi szintű kibocsátását a Nemzetközi Turisztikai Szövetség és a Nemzetközi Automobil Szövetség irányítja, azonban hazánkban jelenleg nincs olyan testület, amely ezen igazolvány kibocsátását végezné.
A CPD-igazolvány kvázi útlevélként szolgál azon szállítóeszközökre, amelyek a vámok és egyéb terhek megfizetése nélkül, ideiglenesen lépnek be olyan országba, ahol az igazolvány használatát előírják. A CPD-igazolványokat Észak-Amerikában, illetve a legtöbb európai országban már nem követelik meg, azonban a világ egyéb részein, 78 országban továbbra is szükséges vagy alkalmazott e formanyomtatvány. Ugyanakkor a CPD-igazolványt az Európai Unió valamennyi tagállamában, így Magyarországon is el kell fogadni, amennyiben az valamely szerződő fél országában az arra feljogosított szervezet által került kibocsátásra, és az igazolvány birtokosa kéri annak vámokmányként történő kezelését.
A CPD-igazolvány nemcsak azért fontos, mert vámokmányként funkcionál, hanem azért is, mert vámbiztosítékul szolgál az esetlegesen keletkező vámösszegek megfizetésére. Valamely kibocsátó egyesület által kiadott okmány alapján ugyanis az egyik szerződő fél területére beszállított áruk tekintetében valamennyi garanciavállaló egyesület kötelezettséget vállal a vámhatósággal szemben arra, hogy megfizeti a behozatali vámokat és adókat, valamint minden egyéb összeget a vámeljárás feltételei teljesítésének hiánya esetén. Ennek megfelelően fontos, hogy az okmányban foglaltak egyértelműek és világosak legyenek mind a CPD-igazolvány birtokosa, mind pedig az azt elfogadó vámhatóságok számára.
Ennek megfelelően a Vám Világszervezethez tartozó Isztambuli Egyezmény Intéző Bizottsága a CPD-igazolványokhoz kapcsolódóan dolgozta ki az áruk ideiglenes behozataláról szóló nemzetközi egyezmény módosítását. A módosítás lehetőséget teremt arra, hogy az eddig csak angol és francia nyelven kitöltött igazolványt a továbbiakban az Egyesült Nemzetek hivatalos nyelvének más kombinációjában is ki lehessen állítani, feltéve, hogy az alkalmazott két nyelv közül az egyik angol vagy francia.
A törvényjavaslat alapjául szolgáló nemzetközi egyezménynek Magyarország aktív szerződő fele. A módosítás technikai jellegű. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! Kérem, hogy a törvényjavaslatot támogassák. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem