DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! A parlament asztalán fekvő és a múlt héten megvitatott költségvetés tervezete jelentős többletforrásokat tartalmaz a felsőoktatás terén is, több mint 6 milliárd forintot. Ebből jut doktoranduszhallgatók ösztöndíjára, nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra egyaránt, nem csak a béremelésekre, vagy osztatlan tanárképzésben részt vevők munkadíjfedezetére, vagyongazdálkodási vagy kollégiumfejlesztési feladatokra.
De 2010 óta mi is igyekeztünk megtenni minél többet azért, hogy azok, akik szociálisan rászorultak, nagyobb mértékű támogatást kaphassanak, így aki most nehezebb anyagi háttérrel rendelkezik, biztos vagyok benne, hogy könnyebben tud szociális ösztöndíjhoz is jutni. De sok minden más támogatási formával is igyekeztünk a diákokat ösztönözni. A nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat 340 ezer forintról 400 ezer forintra emeltük. Létrehoztuk az „Új nemzeti kiválóság” programot, erre 2017-ben, tehát idén 4 milliárd forint szerepel, amely a kimagasló kutatási-alkotói tevékenységet díjazza mind alapképzésben, mind mesterképzésben, mind doktori képzésben. Ennek az összege havonta 75 ezer és 350 ezer forint közötti összeget jelenthet.
Fontos, amit a képviselő asszony említett, hogy valóban kollégiumi férőhelyek újuljanak meg vagy jöjjenek létre a hallgatók számára. Ezért fogadtuk el tavaly decemberben az országos felsőoktatási kollégiumfejlesztési stratégiát.
(12.20)
Ennek keretében a kor igényeinek megfelelő szálláshelyeket alakítunk ki, 123 kollégiumot újítunk fel, amiben 37 467 férőhely érintett. Vannak új férőhelyek, 4000 új szoba 8000 új férőhellyel, és van 12 000 felújítandó szoba, 29 000 felújítandó férőhely. Összességében 2023-ig 192 milliárd forintot költünk erre.
Ami pedig az ön kérdésében említett ösztöndíjat jelenti, ez a Petőfi-programban nyerhető ösztöndíj, amely mindenki számára nyitva áll; ez a szórványmagyarság számára a nagyon sikeres Kőrösi Csoma-programnak egy Kárpát-medencei szórványprogramja. Biztasson ön is minél több fiatalt, akár pártokhoz kötődik, akár nem, vegyen ebben részt, és segítse a határon túli szórványban a magyarok megtartását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem