DR. STAUDT GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. STAUDT GÁBOR
DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! A napokban számolt be a sajtó arról a tényről, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a tavalyi évben 637 milliárd forintnyi követelésről mondott le, amelyet azzal indokolt, hogy már nem számít annak behajtására, ezeket a tartozásokat bizonyosan nem tudják behajtani a jövőben. Ezt a tényt egyébként az adóhivatal 2016-os évkönyvében található adatok alapján tették közzé.
Amennyiben megnézzük az előző éveket, 2013-ban 57 milliárd forintot, 2014-ben 70 milliárd forintot, 2015-ben pedig 157 milliárd forintot engedtek el, vagyis a számok tükrében a tartozások elengedésének összege folyamatosan és nagymértékben növekszik. Emellett meg kell említeni azt a tényt is, hogy a NAV a tavalyi évben feleannyi felszámolást kezdeményezett, mint 2015-ben, ezeknél a cégeknél az adótartozás összege 208 milliárd forintot tett ki. Fontos azt is leszögezni, hogy a tavaly elengedett 637 milliárd forint közpénz, vagyis az lett volna, ha sikerült volna egyáltalán behajtani.
A fent említett tények alapján jogosan merül fel a kérdés, hogy mi indokolta a tavalyi évben a rekordmértékű tartozásról való lemondást a NAV-nál. Érdekelne az is, hogy pontosan ki jogosult dönteni ezekben az ügyekben, vagy úgy is kérdezhetném, hogy ki fogja viselni a politikai felelősséget, ha egy jövő évi kormányváltás után kiesnének a csontvázak a szekrényből, és kiderülne, hogy haveri cégek olyan tartozását is elengedték, amelyek egyébként behajthatóak lettek volna. Ebben kérem államtitkár úr érdemi válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem