SALLAI R. BENEDEK

Teljes szövegű keresés

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt időszakban viszonylag sokat hallhattunk a kormányzati kommunikációban a kettős élelmiszerminőség kérdéséről, viszont az elmúlt hetekben ez az ügy elült. Éppen azért gondoltam azt, hogy felhívom kormánypárti képviselőtársaim figyelmét is arra az európai uniós kutatásra, amikor az európai élelmiszer-biztonsági hatóság végezte el a kutatást az Európai Unióban, illetve Norvégiában és Izlandon több mint 48 ezer mintát vizsgált meg az élelmiszerekből.
(15.10)
Ennek eredménye azt mutatja, hogy vegyszermaradványokkal szennyezett az Európában forgalmazott élelmiszerek majdnem fele. Összességében 220-féle vegyszert találtak a bevizsgált termékekben.
A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a szennyezett termékek között mindenféle termékből, hústermékből, zöldségből, gyümölcsből egyaránt találhatunk, és az is kiderült, hogy a csecsemők és kisgyermekeknek szánt élelmiszereknek is megközelítőleg 11 százaléka vegyszermaradványokat tartalmaz. Magyarországról összesen 1881 mintát, 1172 terméket vizsgáltak meg, és ennek 48 százaléka tartalmaz meg nem engedett mértékben vegyszereket és növény-védőszer-maradványokat, és ebből 48 termék, konkrétan 2,5 százalék, egyértelműen határérték fölötti is, tehát egészséget károsító.
Az európai élelmiszer-vizsgálat rámutatott részben a szabadkereskedelem kockázataira, amit önök oly hűen támogatnak az Unióban és itt a kormányzatban akár Kanadával, akár az Egyesült Államokkal, másrészt rámutat arra, hogy a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak milyen hiányosságai vannak. Éppen ezért volt az érdekes, hogy nemrég Fazekas Sándor miniszter úr egy konferencián olyan nyilatkozatokat tett, hogy a környezetvédelem szerepét egyértelműen ledegradálta az Unióban, és konkrétan azt mondta a környezetvédelemért felelős miniszter, hogy a magyar gazdákat meg kell védeni a környezetvédelemtől, mert ez jelentős mértékben károsíthatja a magyar termelékenységet és versenyképességet. Ez nagyjából az volt, mintha a magyar nagybirtokosok és vegyszergyártók, multik lobbistáját hallottuk volna. És a Fidesz egy ilyen személyre bízta ezt a környezetügyet. Amit a miniszter úr mondott, abból az következik, hogy a magyar kormány szerint - szemben az európai elképzelésekkel - a mezőgazdaságnak nem szabad a környezetvédelmet szolgálnia, és ez valóban csupán a földművelésügy egy megtűrt része, annak szolgálóleánya.
Nyilvánvalóan azért merülnek fel ezek a kérdések, mert látszódik Magyarországon, hogy a magyar élelmiszerüzletek polcain csak olyan termék van, amit önök megengednek szabályozásukkal, hogy odakerüljön. Mindezekért, egyértelműen az élelmiszer-biztonságot és termékminőséget csökkentő folyamatokért a kormányzat a felelős. Más olyan nincs a polcokon, amihez önök nem járulnak hozzá, és hatósági rendszerük nem engedélyezett.
Éppen ezért szükséges, hogy akár a kettős élelmiszerminőség ügyéről, akár pedig Magyarország élelmiszer-biztonságának és termékminőségének az ügyéről folyamatosan szót ejtsünk, mert mindaddig, ameddig egy környezetvédelmet gyalázó miniszterük lesz, addig nem várható ezen a területen sem változás. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az LMP soraiból. - Balla György: A szokásosnál is gyengébb volt!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem