DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Attól, hogy valami egy salátatörvény, tisztelt képviselő úr, még nem kell hogy zöldségeket beszéljen róla, hiszen rengeteg fogalmat kevert ön, egyiket a másikkal, másikat a harmadikkal. Engedje meg, hogy megpróbáljak pontonként végigmenni azokon, amelyeket ön esetleg tévesen mondott, vagy nem fejtette ki az igazságnak minden részét.
Ami a pedagóguspályára jelentkezés számait, arányait jelenti, tisztelt képviselő úr, mióta bevezettük a pedagógus-életpályát, és másfélszeresére növeltük a pedagógusok átlagos bérét, és mióta Klebelsberg-ösztöndíjat hirdettünk, amely pontosan a hiányterületeken, a hiányszakokon ad pluszösztöndíjat azoknak, akik akár hátrányos helyzetű régióban, különösen pedagógushiánnyal küzdő régióban vállalják azt, hogy 18 évesen pedagógusnak tanulnak és pedagógussá képzik magukat, nos, ennek következtében másfélszeresére emelkedett a pedagóguspályára jelentkezőknek a száma, ami azért fontos, mert sokkal szélesebb érettségiző diákkörből tudják az egyetemek kiválasztani azt, hogy kik lesznek a jövő pedagógusai. Bízunk benne, hogy ha szélesebb körből tudnak választani, akkor jobb képességű tanárok is lesznek a későbbiekben.
Az elmúlt években is nagyon sokat tett a kormány azért, hogy azokra, akik sajátos nevelési igényűek vagy beilleszkedési, tanulási vagy magatartási zavarral küszködnek, fokozottabban oda tudjunk figyelni. Az elmúlt hat évben éppen ezért 1305-tel több gyógypedagógusi munkakörben foglalkoztatott kolléga van a köznevelés rendszerében, van, aki az iskolákban, van, aki a szakszolgálatokban, de 1305-tel többen figyelnek oda, hiszen ez is egy jelenség, amit mindnyájan látunk, hogy az iskolákban egyre több sni-s, egyre több btm-es gyerek van, ezért volt szükség arra, hogy 1305-tel növeljük azoknak a számát, akik ezekben a munkakörökben tevékenykednek. Sőt, ezt nyilván a jövőben is kívánjuk folytatni, éppen az elmúlt hetekben hirdettünk meg egy EFOP-os programot majdnem 7 milliárd forintos keretösszeggel, amelynek része, hogy a fogyatékossággal élő gyermeket fejlesztő pedagógusok az iskolákban minél képzettebbek legyenek, minél többen legyenek. Az utazó gyógypedagógusi rendszerhez ad ez nagyon nagy mértékű támogatást, illetve a pedagógiai szakszolgálatokat is megerősíti, ha szerencsére nincs annyi gyerek, hogy egy iskolában külön egy ilyen speciális végzettségű pedagógusra van szükség, akkor ők tudjanak egyik, másik, harmadik iskolába kikimenni és ott segítséget nyújtani.
Ugyanakkor, mióta állami fenntartásba kerültek az oktatási intézmények, sok helyen kiderült, hogy éveken vagy akár generációkon keresztül úgy működtek vidéki iskolák, hogy nem volt megfelelő valóban az ottani szakos ellátottság, vagy nem volt megfelelő a btm-es vagy az sni-s gyerekeknek a gyógypedagógussal történő gondozása. Éppen ezért erre a jelenségre a pedagógusok hívták fel a kormányzat figyelmét, méghozzá a köznevelési kerekasztalon, annak is a pedagógusszakmai stratégiai munkacsoportjában, hogy ez egy létező probléma Magyarországon, és valamiféle válaszokat kell erre adni.
Ennek az egyik módja pontosan ez a törvényjavaslat, amelyik azt mondja, hogy ha valakinek ágazati végzettsége van, tehát ért ahhoz a területhez, sőt a gyakorlatban is művelte, és vállalja, hogy öt éven belül megszerezi a pedagógus végzettséget is, akkor tudja ezeket a gyerekeket tanítani, adjon nekik elsősorban természettudományos ismereteket, hiszen ha ön is járja az országot, találkozik pedagógusokkal, iskolaigazgatókkal, leginkább a természettudományos tárgyakban mondják azt, hogy szükségük van tanárra.
Ezt a fajta hiányt, amikor most senki nem tudott ezekkel a diákokkal érdemben foglalkozni, tudja kezelni ez a javaslat, és kérem, hogy ne mondjon olyanokat, meg ne is írjon le olyanokat, hogy szakképzettség nélküli személyek fogják majd a gyerekeket oktatni, hiszen mindenkinek vagy pedagógusi szakképzettsége van, vagy az adott ágazati, mondjuk, természettudományi vagy zenei szakképzettsége van, és mindemellett pedig vállalja, hogy a hiányzó végzettségét öt éven belül megszerzi, de azt hiszem, hogy ez mindenképpen a gyermekeknek, főleg a vidéki kisiskolákban lévő gyermekeknek a javát szolgálja.
Ön mindig a vidéki kisiskolás gyermekek érdekében szokott itt felszólalni. Esetleg támogathatna egy javaslatot, amelyet ebből a célból írtunk ki (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), meg azt is támogathatta volna, hogy az elmúlt években 260 milliárd forintnál többel növeltük a pedagógusbérekre fordítható keretet is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem