SALLAI R. BENEDEK

Teljes szövegű keresés

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk lévő országgyűlési határozat részben abban az időszakban született, amikor a magyar kormány és Lázár János miniszter úr szinte hétről hétre felhívta a figyelmet az Európai Unió nyugati tagállamainak és keleti tagállamainak azon élelmiszerbotrányára, ami ennek a bizonyos kettős élelmiszerminőségnek a hátterét megteremtette.
Nagyon kíváncsian vártam az első hetekben, hogy vajon a kormány tesz-e konkrét intézkedést, hogy akkor kezelje ezt a problémát, vagy csak kiáll csütörtökönként a miniszter úr, és hétről hétre elmondja, hogy ez mekkora probléma és mekkora gond. De nem történt semmi, a kormány a mai napig nem tett semmilyen intézkedést, és nem tett semmilyen lépést annak érdekében, hogy Magyarország állampolgárainak az Alaptörvényben rögzített alapjoguk ügyében, ami a legmagasabb szintű egészséges környezetet biztosítaná számukra, lépések történjenek.
Ennek megfelelően kollégáimmal az LMP-n belül átnéztük azt a cselekvési tervet, hogy mi az, amit, ha mi kormányoznánk, szükséges lenne azonnal meglépni, és erre tettünk egy konkrét javaslatot az Országgyűlésnek, hogy a kormány meghatalmazásával történjenek azonnali intézkedések.
A javaslat országgyűlési határozat formájában ilyen pontokat tartalmazott: 60 napon belül alkosson részletes cselekvési tervet a hazai fogyasztók számára a kormány a kereskedelmi forgalomba hozott élelmiszerek minőségének javítása érdekében. Nyilvánvalóan ez egy konkrét és észszerű lépés. Ehhez kell a Magyar Élelmiszerkönyv átfogó felülvizsgálata és az Európai Unió különböző tagállamaiban megtalálható legszigorúbb élelmiszerminőségi jellemzők. Nyilvánvalóan ezt meg lehet teremteni, hiszen Magyarországon - mint ma már egy interpellációban ezt elmondtam - semmi más nincs az élelmiszerboltok polcain, mint amit önök megengednek, mint amihez önök a hozzájárulásukat adják. Nyilvánvalóan hazai szabályozással mindez kezelhető lenne.
Szerettük volna, ha a kormány bevezeti a kimért termékek értékesítésekor a kötelező információ kifüggesztésére való előírásokat.
Szerettük volna, ha megteremtette volna a kormány a folyamatos működést biztosító intézményi és végrehajtási feltételeit az élelmiszer-biztonság-nak - (Az elnök csenget.) bocsánat, nem öt percem van, elnök úr? (Jelzésre:) köszönöm szépen -, tehát ha megteremtette volna ennek intézményi feltételeit, hiszen pont az ez irányú hatósági hátteret az elmúlt években jelentősen leépítette a kormányzat, benne a környezetvédelmi intézményrendszert is.
Szerettem volna, ha a kormány a hatósági rendszerben az Európai Unión kívülről érkező élelmiszerek esetében egy lényegesen szigorúbb vámrendszert állít fel, hiszen védenünk kellene a hazai piacot is.
(17.30)
Nyilván ennek a hátterét teremtené meg az a lehetőség, hogy a vidéki lakosság számára a háztáji termelés ösztönzésére, a kert-Magyarország egykori eszméjének megteremtésére történjenek lépések, és történjen konkrét intézkedés ennek érdekében.
Szerettük volna, ha az FM megszünteti azt a statisztikahamisítást, amit a hazai biotermékek ügyében megtesz, hiszen az ökológiai étkezésbe ő behozza az „ökológiai gyep” fogalmat sajátosan, mintha az emberi szervezet alkalmas lenne a cellulóztartalmú pázsitfűféle fogyasztására. Ez egyszerű hamisítás, hiszen sajnos a magyarországi biotermelés háttere az elmúlt időszakban jelentős mértékben romlott.
Nagyon szerettük volna, ha az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy a gazdálkodókkal együttműködve vezessen be francia mintára egy hiteles élelmiszer-osztályozó rendszert, amely hangsúlyosan megkülönbözteti azokat a termékeket, amelyek nem a legmagasabb szintű élelmiszeripari követelményeknek felelnek meg, illetve pozitívan is, amelyek megfelelnek.
Szerettük volna, ha a növényvédőszer-poli-ti-ká-ban a mai nap már említett, emberi egészségre káros növényvédő szerek kikerülnek a termelésből, és azok helyett más, az emberi egészséget nem veszélyeztető, környezeti kockázatot nem jelentő szerek kerülnek be. Ennek az intézkedési lehetőségei szintén rendelkezésre állnának az FM esetében.
Kezdeményeztem, hogy a Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény szelleméből eredően a nagybirtokosoknak átadott állami termőföldek esetén az eredeti állapot helyreállítását tegye meg az állam, hogy visszaszerezze… - és valóban kis- és családi gazdálkodók jussanak hozzá ezekhez a korábban kiosztott földekhez.
És szerettem volna, hogy az élelmiszeriparban a magyarországi monopóliumoknak, amelyeket a kormány előszeretettel támogat, legyen az Mészáros Lőrincé vagy Csányi Sándoré, ne adjon támogatást, hanem végre kezdje el a helyi közvetlen értékesítés lehetőségeinek kiépítése mellett a helyi élelmiszeripar kisüzemi fejlesztését és a családi üzemek támogatását.
Nagyon szerettem volna, ha az egészségtudatos táplálkozásról, a fenntartható fogyasztási magatartásról is történnek intézkedések, és még jó néhányról, amire most már nincs időm, hogy bemutassam; húsz pontban foglaltam össze.
Talán utolsó esetként azt szerettem volna, hogy a kormány a miniszterelnök útján nyilvánosan kérjen bocsánatot a magyar társadalomtól az eddigi helytelen élelmiszer-biztonsági irányokért, a rákos megbetegedésekért, és legyen törekvés annak érdekében, hogy magasabb szintű, egészséges élelmiszer jusson a magyar fogyasztókhoz. Ehhez kérem támogatásukat, és kérem a tárgysorozatba vételt. Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem