POGÁCSÁS TIBOR

Teljes szövegű keresés

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértünk abban, hogy az élővizeink fontosak, egyetértünk abban, hogy az élővizeink hozzátartoznak a hazánkhoz, így a Szamos is az abban a térségben élőkhöz.
A romániai Vetés településén működő Unicarm Húsfeldolgozó Üzem esetében több alkalommal jelent meg és az elmúlt időszakban már nyilvánvalóvá vált, hogy ez a húsfeldolgozó üzem felelős azért, hogy a folyó szennyeződik. Ennek hatására a vízvédelmi hatóság több alkalommal bejárást tett a magyar oldalon, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivataltól bekérték az adatokat, öt évre visszamenőleg a vízmintákat. Ennek alapján megállapítható, hogy ’14-től ’16-ig folyamatosan növekedik a szennyeződés koncentrációja a folyóban. A húsfeldolgozó a határ túloldalán van, így a kétoldalú, illetve nemzetközi egyezmények alapján tud Magyarország az ügyben eljárni. Ennek megfelelően a határvizek védelmére aláírt egyezmény alapján megkértük a hivatalos tájékoztatást a román kormányzattól, valamint a KKM vízdiplomáciáért is felelős miniszteri biztosa a térségben járt, és szintén tájékoztatást kért.
A román fél egyébként tájékoztatott bennünket arról, hogy a Unicarm tisztított szennyvizéből végzett mintavétel alapján több paraméter koncentrációja meghaladja a határértéket, tehát ők is elismerik ezt. Ennek megfelelően ők a kibocsátott szennyvíz gyakoribb ellenőrzését, valamint önellenőrzést rendeltek el, a szennyvízkezelési rendszer felülvizsgálatára kötelezték a céget, valamint újabb vizsgálatokat végeztetnek el.
Ezen kívül a magyar-román vízügyi bizottság soron következő ülésén, a június 20-ai héten napirendre kerül ez az ügy, valamint a magyar-román egyezmény alapján működő környezetvédelmi bizottság keretében is napirendre tűzzük ezt az ügyet. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem