DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A keleti nyitásban, a térséget sújtó gazdasági nehézségek ellenére, a diplomáciai eszközökkel támogatott külgazdasági törekvéseknek köszönhetően számos sikert értünk el, és annak ellenére, hogy az ukrán-orosz válság miatt is hatalmas gazdasági negatív hullámok érték a keleti térséget, ennek ellenére nőni tudott a keleti reláció. Tehát nagyon nagy túlzás lenne azt mondani, hogy nem működik a keleti nyitás.
Gyakorlatilag a gazdasági élet összes nagyhatalma, mindenki Keletre és Délre néz, ahogy a magyar gazdasági erők is, pontosan azért, mert a növekedés, az igazi, valós gazdasági növekedés Keletről és Délről fog származni a következő 10-15 évben. Jelentősen nőtt az ukrajnai, a kazahsztáni, a moldovai kereskedelmi forgalmunk; Azerbajdzsánban tendereket nyernek a magyar cégek. És azt kell mondjam, Mongóliában is nagyon sok sikert értünk el az elmúlt hónapokban. A kötöttsegély-hitelprogram beindult. Említette ön is az aláírást, ami megtörtént a múlt évben, körülbelül egy éve. Azért pedig, hogy az ő pénznemük milyen módon került válságba és a nyersanyagárak hogyan változnak, higgye el, hogy nem a keleti nyitás felelős.
A mongol gazdasági nehézségek egyébként nagyon komoly figyelmet keltettek a nemzetközi pénzpiacokon. Az IMF és a mongol kormány megállapodott egy hároméves hitelprogramban, és nemzetközi pénzügyi szervezetek, Japán, Dél-Korea és Kína is megállapodásokat kötött Mongóliával. Jelenleg egy 5,5 milliárd dolláros csomag áll rendelkezésre, hogy Mongóliát kihúzzák a pénzügyi problémákból, és az IMF szerint 2019-re akár évi 8 százalékkal is nőhet a GDP.
Tehát nagyon nagy hiba lenne, ha mi nem lennénk ott komoly erőkkel. Magyarországról egyébként tejipari beruházások, tejipari gépek kerültek ki az elmúlt évben. A Pénzjegynyomda 10 millió dollár értékben szállít most biometrikus útleveleket, és bízunk abban, hogy a songinói biokombinát felújítása is hamarosan beindul magyar szakemberek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) vezetésével. Köszönöm szépen a figyelmét. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
(13.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem