DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 2014-es említett ágazati bérpótlék és a ’15-16-ban következő bérkiegészítés nagyon nagy mértékű többletet tudott eredményezni a szociális ágazatban dolgozók bérénél. Engedje meg, hogy három példán keresztül ezt bemutassam önnek!
Egy szakirányú végzettségű gyermekfelügyelő, aki bő 30 éve van a pályán, most 36 ezer forinttal keres többet, mint 2013-ban. Ha azt nézzük, hogy valaki pályakezdőként a főiskoláról kikerült 2013-ban és kikerül most, és mekkora a különbség az ő bérében a szociális szférában, akkor azt láthatjuk, hogy 43 700 forint egy főiskolai végzettségű családgondozónál a különbség. Most 43 700 forinttal többel kezdheti meg a pályáját pályakezdőként, mint 2013-ban, ha pedig szociális tanácsadóként helyezkedik el, akkor most 52 ezer forinttal magasabb a fizetése, mint amekkora 2013-ban lett volna. Ez azért valósult meg, hiszen nemcsak a mindenkire egyenlő mértékben kiterjedő bérpótlék, hanem a bérkiegészítés is bevezetésre került, amely pontosan azoknak igyekezett egy nagyobb mértékű béremelést adni, akik magasabb iskolai végzettségűek, nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, jobban továbbképezték magukat, tehát sokkal inkább tudják segíteni a végzettségükkel is az ott lévők helyzetét, nyilván az emberi odaadás mellett, ami, azt hiszem, itt mindenkinél elismerésre méltó, aki a szociális szférában dolgozik, mind a 93 ezer ott dolgozó részéről.
A következő években további emelkedés következik be. Nagyon sokakat érint a szociális szférában a minimálbér és a szakképzett-minimálbér megemelése, ez az idei évben is 25 százalékot is jelenthet, a jövő évben további 12 százalékot a szakképzettséggel rendelkezőknél, akiknél pedig ennek a mértéke nem elég nagy, úgy gondoljuk, azoknál további kiegészítés lesz, amire majd az egy percben térek vissza. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem