DR. NAGY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Először is gratulálni szeretnék Biatorbágynak ehhez a beruházáshoz, gratulálni azért, mert segíti a magyar mezőgazdaságot a XXI. századba áthozni, segíti, hogy azokat a célkitűzéseket, azokat az eredményeket, amelyeket ez a kor elvár és megkövetel a magyar mezőgazdaságtól, azt teljesíteni lehessen. Hiszen mind a precíziós gazdálkodás, mind a digitalizáció, mind a gépesítésnek az a foka, amely segíti a minél kevesebb vegyszerhasználatot, segíti a minél jobb talajtápanyag-megőrzést, segíti a minél jobb talajvízgazdálkodást, az nélkülözhetetlen ma már a magyar mezőgazdaság XXI. századba való átviteléhez.
(12.50)
A GSI Hungary Kft. biatorbágyi mezőgazdaságigép-gyárának tervezett több mint 5 milliárd forintos bővítése valóban komoly siker, és egyben elismerés is hazánk mezőgazdaságigép-gyártása számára, hiszen nyilván nem jöttek volna, ha nincsenek olyan alapok, olyan mérnökök, akikre alapozni lehet.
Fontos kiemelni, hogy egy olyan szektorról beszélünk, ahol elkötelezett kutatás-fejlesztés és folyamatos innováció nélkül nem lehet talpon maradni. Ezért is örvendetes az a szándék, hogy a gyártás mellett a teljes körű mérnöki tervezést is a magyarországi gyárában kívánja elvégezni a GSI Hungary. Az innováció az oktatásra és a képzésre is pozitívan hat majd vissza, így egy korszerű, komoly exporteredményeket felmutató gyár jelenléte képes a fiatalok agrárgépészeti pálya iránti érdeklődését, elkötelezettségét is erősíteni. A szakemberhiány fejlődése pedig más hazai szereplők sikerességéhez is tevékenyen lesz képes hozzájárulni az elkövetkező években.
S még egy adat: a magyar mezőgazdaságigép-gyártás évek óta stabilan mintegy 110 milliárd forint feletti árbevételt ér el az exportból, és az export aránya a teljes értékesítésből több mint 80 százalék. Látszik tehát, hogy egy nagyon perspektivikus, nagy jövővel bíró ágazatról beszélünk, amely nélkülözhetetlen a magyar mezőgazdaság további sikerességéhez. Gratulálok, és köszönöm szépen a kérdéseit. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem