DR. MIKOLA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A napirenden szereplő előterjesztés célja az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Kolumbia és Peru közötti kereskedelmi megállapodáshoz Ecuador csatlakozásának figyelembe vétele céljából csatolt Csatlakozási Jegyzőkönyv kihirdetése.
Az Európai Unió, valamint Kolumbia, Ecuador és Peru között 2007-ben kezdődtek meg a tárgyalások szabadkereskedelmi megállapodás létrehozása céljából. A tárgyalások eredményeként Kolumbiával és Peruval - tehát Ecuador részvétele nélkül - megszületett megállapodás aláírására 2012. június 26-án került sor. Ecuador 2014 januárjában tért vissza a tárgyalóasztalhoz, jelezve a megállapodáshoz való csatlakozási szándékát.
A csatlakozási jegyzőkönyvnek az Európai Unió és tagállamai, valamint Ecuador, Kolumbia és Peru részéről való aláírására 2016. november 11-én került sor Brüsszelben. Az Európai Unió a maga részéről az uniós hatáskörbe tartozó részek tekintetében a jegyzőkönyvet 2017. január 1-jétől ideiglenesen alkalmazza.
A csatlakozási jegyzőkönyv célja annak biztosítása, hogy Ecuador maradéktalanul részt vehessen a hatályban maradó EU-Kolumbia-Peru kereskedelmi megállapodásban. Ennek megfelelően a csatlakozási jegyzőkönyv alapján Ecuador a kereskedelmi megállapodás szerződő felévé válik. A kiegészítő jegyzőkönyv alapján a kereskedelmi megállapodás rendelkezései alkalmazandók azon, Ecuadorból az Európai Unióba, illetve az Európai Unióból Ecuadorba exportált árukra és szolgáltatásokra, amelyek megfelelnek a megállapodás rendelkezéseinek.
A magyar-ecuadori kereskedelmi forgalom tekintetében exportunk 2014-ben megközelítette a 4,8 millió eurót, 2015-ben pedig meghaladta az 5 millió euró volument. Importunk ettől jóval elmaradva 2015-ben 2,2 millió euró volt.
A megerősített gazdasági együttműködés összhangban áll a kormány déli nyitás külgazdasági stratégiájának törekvéseivel. Kérem a tisztelt Házat, hogy fogadja el az előterjesztést. (Dunai Mónika tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem