DR. MIKOLA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A napirenden szereplő előterjesztés célja az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Kolumbia és Peru közötti kereskedelmi megállapodáshoz a Horvát Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozására tekintettel létrejött Kiegészítő Jegyzőkönyv kihirdetése.
Az Európai Unió és tagállamai, valamint Kolumbia és Peru közötti kereskedelmi megállapodás aláírására 2012. július 26-án került sor, és Peruval 2013. március 1-jétől, Kolumbiával pedig 2013. augusztus 1-jétől kezdődően áll ideiglenes alkalmazás alatt. Mivel a megállapodás tagállami hatáskörbe tartozó kérdéseket is érint, hatálybalépéséhez szükséges az uniós tagállamok nemzeti ratifikációja is. Ennek a kötelezettségnek a Magyar Országgyűlés már eleget tett, és a megállapodás a 2013. évi CLXX. törvény által kihirdetésre is került.
Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Ekkor szükségessé vált a megállapodás horvát csatlakozást figyelembe vevő kiegészítése annak érdekében, hogy Horvátország is a megállapodás szerződő felévé válhasson. Az Európai Bizottság és Kolumbia, valamint Peru tárgyalásainak eredményeképpen létrejött a szabadkereskedelmi megállapodáshoz csatolandó kiegészítő jegyzőkönyv, amelynek értelmében Horvátország a megállapodás szerződő felévé vált, és a megállapodás egyes rendelkezései Horvátország csatlakozásának figyelembevételével módosultak. A kiegészítő jegyzőkönyv aláírására 2015. június 30-án került sor.
A horvát EU-csatlakozást Magyarország mindig is támogatta, ennek megfelelően támogatjuk azt is, hogy Horvátország csatlakozását követően minden olyan nemzetközi szerződés, amit az Európai Unió és annak tagállamai a horvát csatlakozás előtt más országokkal kötöttek, egészüljön ki Horvátországgal.
Kérem az Országgyűlés hozzájárulását és támogatását az Európai Unió és tagállamai, valamint Peru és Kolumbia közötti szabadkereskedelmi megállapodáshoz csatolt kiegészítő jegyzőkönyv törvényi kihirdetéséhez. Köszönöm a figyelmet. (Dunai Mónika tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem