ANDER BALÁZS,

Teljes szövegű keresés

ANDER BALÁZS,
ANDER BALÁZS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Noha Kuba tulajdonképpen a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama, ahol politikai értelemben vett kommunista diktatúra van, ennek ellenére, félretéve mindenféle ideológiai fenntartásunkat, a Jobbik frakciója is azt mondja, hogy igen, hasznos dolog az ilyesféle kapcsolatfelvétel; hasznos dolog Kubát afelé terelgetni ilyen formában is, hogy a változások megindulhassanak.
Egyre azonban szeretnénk őket innen is figyelmeztetni, hogy a kommunizmusnál már csak egy dolog rosszabb: ami utána jön, legalábbis a szerencsétlen fejlődésű, sorsú országokban. És ha nem vigyáznak adott esetben a kubaiak, akkor könnyen lehet, hogy a kubai elvtársak kisiklatják azt a reménybeli rendszerváltást, ami előtt az ország áll. És akkor bizony könnyen lehet, hogy visszacsempészik majd magukat az egykori kommunista pártfunkcionáriusok mindenféle új oligarcha és földbirtokos formájában, márpedig nem hiszem, hogy ennek a sokat szenvedett népnek erre szüksége lenne.
A Jobbik frakciója támogatja ezt a lépést. Igen, belátjuk azt, hogy Magyarországnak is szüksége lenne az ilyesféle kapcsolatok kiszélesítésére. Reményeink szerint a kommunista berendezkedésű államok száma a nullára fog csökkeni a földgolyón, és remélhetőleg minél rövidebb időn belül.
Azonban azt látni kell, hogy Kuba kapcsán olyan párhuzamokat lehet itt a nagypolitika, a világpolitika, a külpolitika kapcsán is felvetni, amelyek mindenképpen jó tanulságot szolgáltatnak az átalakulóban lévő államok számára.
Kuba az 1492-es, az európaiak, Kolumbusz által történő felfedezése után bizony nagyon véres történelmi események tanúja volt, az indiánokat kiirtották, brutális genocídium történt. Az új hódítók a helyükre négereket telepítettek Afrikából, így kialakult egy multietnikus társadalom, hiszen a mostani 11 milliós Kuba lakosságának körülbelül hatvan-hatvanegynéhány százaléka vagy fekete, vagy pedig mulatt.
Egyébként, ha ilyen formában is bekövetkezik az esetleges változás, és kisiklatják, könnyen lehet, hogy azok a rejtve, a mélyebb felszín alatt lévő feszültségek felerősödnek, és Kubára sok jövő nem várhat, vagy legalábbis nem egy szebb jövő. Mindenesetre azt látni kell, hogy nem lesz könnyű ez az átalakulás, hiszen a hatályban lévő kubai alkotmány 62. §-a bizony kimondja, hogy holmi emberi jogok nem mondhatnak ellent, nem állhatnak szemben a kommunizmus építésével, tehát ebben a formában nehéz dolga lesz a Kubában változást akaróknak.
Nem lenne szerencsés egyébként, ha a változás bekövetkezése után egyfajta cseberből vederbe esnének, hiszen azt látni kell, hogy a Fidel Castro által kiépített kommunista diktatúra miért alakulhatott ki. Kubát kizsákmányolták, Kubát az amerikaiak kizsákmányolták már 1898 óta. Kubában 1952-ben hatalomra került egy végtelenül undorító diktátor, Fulgencio Batista személyében, aki a nagytőke pártjára állva, a kubai emberek elemi létérdekével szembemenve kiárusította az országát, és oligarchák vircsaftja dúlhatott ebben az amúgy szép és barátságos emberek által lakott államban. Eredendően ez ellen léptek fel Fidel Castróék.
Azzal még semmi probléma nem lett volna egyébként, ha csak a nagybirtokokat államosítják. Ezek egyébként zömmel az ezer hold feletti nagybirtokok, az United Fruit Company, egy amerikai vállalat tulajdonát képezték, csak sajnálatos módon nem álltak meg ennél a lépésnél. Ők kommunista diktatúrát építettek ki; létrehozták Kubában azt a kubai mini gulághálózatot, amelynek vezetője az a Che Guevara volt, akinek a fotójával ellátott pólókban sok ostoba fiatal rohangál még itt Magyarországon is, ahelyett, hogy egy igazi szabadságharcos hős, például Petőfi Sándor képével díszített pólóban mászkál-nának.
Nem akarom itt szaporítani a szót, a lényeg az, hogy nagyon-nagyon veszélyes az a jövő vagy azok a pályaívek, amelyek Kuba előtt állhatnak. És ha egy rendszerváltás után visszakanyarodnak a Fidel Castro előtti kvázi gyarmati állapotba, akkor a már előbb említett cseberből vederbe állapot fog fellépni. Isten óvja ettől Kuba népét!
Mi innét, Magyarországról csak sok sikert kívánhatunk az ő átalakulásukhoz, történjen meg egy igazi gazdasági és politikai változás is ebben az országban. Szabaduljanak meg a kommunistáktól, és ne úgy csinálják egyébként, mint ahogy azt a Fidesz-KDNP itt Magyarországon elmulasztotta megtenni, ne éljenek tovább azok a kommunista árnyak ott velük, mint ahogy egyébként Magyarországon itt velünk élnek. Gondoljunk csak például az ügynöklistákra, illetve azon ügynökök nyilvánosságra hozatalának az elmulasztására, ami nélkül tiszta Magyarország nem létezhet. Lusztrációra lett volna szükség, kedves Dunai Mónika, ha már itt esetleg szóba hozta az MSZP-s uraknak, illetve képviselő hölgyeknek a visszatérését. Talán meg lehetett volna akadályozni egy ilyen lépéssel ezt itt Magyarországon is. Köszönöm a figyelmüket.
(15.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem