SZABOLCS ATTILA,

Teljes szövegű keresés

SZABOLCS ATTILA,
SZABOLCS ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az Európai Gazdasági Térség 1994-ben jött létre, s azóta is folyamatosan bővül, amelynek oka többek között az, hogy az Európai Unió új tagjai tulajdonképpen az uniós tagsággal együtt vállalják a részvételt ebben a szervezetben is. Azonban mint köztudott, az Európai Gazdasági Térségnek vannak nem uniós tagjai is, mint például Izland, Liechtenstein és Norvégia. Az előttünk lévő javaslat lényegében technikai jellegű, a horvát tagságból eredő formaság, ugyanakkor jó alkalom, hogy ejtsünk pár szót arról, hogyan is lett Horvátország uniós tag.
2013. július 1-jén Horvátország csatlakozott az Európai Unióhoz, ezzel, mondhatjuk, hogy Horvátország végre hazaérkezett Európába. Ezt idézőjelbe kell tenni, mivel mindannyiunk számára világos, hogy az évszázadokon át a Magyar Királysághoz, illetve a római katolikus és nyugati kultúrához tartozó Horvátország sohasem hagyta el Európát, mégis volt egy elég hosszú időszak, amikor Horvátország részben saját akaratából, részben kényszer miatt nem volt része a szabad Európának, a többi volt szocialista államhoz hasonlóan más érdekszférában, más kulturális helyzetben találta magát. Nemcsak a nehéz szocialista múlt sújtotta, hanem az is, hogy egy mesterséges délszláv vidékhez tartozott. 2003-ban nyújtotta be a tagfelvételi kérelmét, és 2004-ben hivatalosan is tagjelölt ország lett. Ezek után azonban két nagy nehézséggel kellett szembenéznie Horvátországnak: egyrészt a háborús bűnösök kiszolgáltatása okozott súlyos problémákat, másrészt a Szlovéniával határos tengeri határ kialakítása okozott gondokat.
2011-ben Horvátország a csatlakozási törekvéseiben fontos támogatóra lelt Magyarország személyében. Hazánk ekkor töltötte be az EU soros elnökének tisztét, és egyik fő célunkká a horvát EU-tagság támogatását tettük meg. Ilyen erős és nyilvánvaló támogatottsága Horvátországnak korábban nem volt. A sokszor igen erős ellenszél dacára sikerrel járt a magyar kormány, hiszen 2011. június 24-én lezárultak a horvát csatlakozási tárgyalások, a lengyel elnökség idején, 2011. december 9-én pedig ünnepélyesen aláírták a csatlakozási szerződést. Magyarország az első országok között 2012. február 13-án hagyta jóvá a horvátok európai uniós csatlakozását.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák önök is a T/13928. számú javaslatot, amely fontos lépés, hogy a formaságok terén is befejeződjön Horvátország hazatérése. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem