IKOTITY ISTVÁN,

Teljes szövegű keresés

IKOTITY ISTVÁN,
IKOTITY ISTVÁN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A megállapodás kihirdetése kapcsán szeretnék pár szót szólni a magyar-horvát kapcsolatokról. Ki kell jelentenünk, hogy a két ország több évszázados baráti viszonyára az utóbbi években sajnos egyrészt a menekült- és bevándorlóválság kezelése, valamint a MOL-INA-ügy komoly árnyékot vetett. Ezért is üdvözli az LMP, hogy a két kormány pontosan egy éve rendezési tervet dolgozott ki az összes feszültséget okozó kérdés helyreállítására, pontosabban megoldására. A terv a jelenleg még mindig nem üzemelő vasúti határátkelők újbóli megnyitását ugyanúgy tartalmazza, mint a Budapest-Eszék-Szarajevó autópálya megvalósítását. A külügyminiszterek közös tervezete a többi között vasúti határátkelők újbóli megnyitását és autópálya-építést is tartalmazza.
Magyarországnak az az érdeke, hogy Horvátországra erős stratégiai szövetségesként, erős stratégiai partnerként számíthasson, amit a gazdasági adatok is alátámasztanak. A szomszédos Horvátország évszázadok óta fontos gazdasági-kereskedelmi partnerünk. A legközelebbi kijáratot jelenti az Adriai-tengerhez. Horvátország fontos exportpiacunk, jelentős felvevője a magyar agrártermékeknek, iparcikkeknek, energiahordozóknak. Kétoldalú kereskedelmünk volumene évről évre nő, kereskedelmi aktívumunk pedig jelentősen javítja hazánk fizetési mérlegét. Fontosak a közlekedési és az energetikai kapcsolatok, a távvezetékek, egyszóval nemzetgazdaságaink ezer szállal kötődnek egymáshoz.
Magyarország a harmadik legjelentősebb befektető Horvátországban, és a Magyarországról külföldre irányuló befektetések esetében a második legfontosabb célpont Horvátország. Horvátország egyben az EU-tagállamok közül a 14. legnagyobb agrárexport-célországa Magyarországnak.
Kulturális kapcsolataink kiválóak. Az LMP megtisztelőnek tartja, hogy az idei Varasdi Komolyzenei Fesztivál díszvendégének Magyarországot kértek fel.
Kiemelném, hogy minden év augusztusában a Mariazellben lévő Mária-kegyhelyen tartják a gradistyei horvátok éves nagy zarándoklatát, ami azt jelenti, hogy Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról a győri és szombathelyi egyházmegyékből egy időben kelnek útra gyalogos csoportok, hogy egy hétvégén keresztül együtt imádkozzanak, énekeljenek, kéréseiket, kívánságaikat és hálájukat fejezzék ki a marizelli Szűzanyának a jótéteményeiért. Dumovits István horvátzsidányi plébános több mint 23 alkalommal vezette híveit e zarándoklatra, amihez a szentpéterfai plébános, Várhelyi Tamás is csatlakozik. Az esemény évente zajlik, a peresznyei, horvátzsidányi, nardai, szentpéterfai, kőszegi, csepregi, undi, kópházai horvátok részvételével.
1993 óta pedig évente más-más gradistyei horvát település szervez négynapos ifjúsági tábort, amelynek célja a fiatalok ismerkedése, a horvát kultúra és a hagyományok megőrzése, az adott település megismerése és nem utolsósorban a kikapcsolódás, együtt szórakozás öröme.
A Lehet Más a Politika üdvözli, és természetesen támogatja ezt a tervezetet. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem