ANDER BALÁZS,

Teljes szövegű keresés

ANDER BALÁZS,
ANDER BALÁZS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Jelen törvényjavaslatra Horvátország EU-s csatlakozása miatt van szükség. E megállapodások kihirdetésével déli szomszédunk teljes mértékben csatlakozik az Európai Gazdasági Térséghez. Az Európai Gazdasági Térség az EU egységes piacának kiterjesztése olyan országokra, amelyek nem kívánnak részt venni az Unió politikai közösségében. Egyszerűen megfogalmazva, Európai Unión kívüli államokról van szó, amely jelenleg Liechtensteint, Norvégiát és Izlandot jelenti.
A törvényjavaslat elfogadásával egy déli szomszédunk válik teljesen az Európai Unió közös piacának részévé, ami Magyarország számára stratégiai fontosságú lépés, így a Jobbik egyértelműen támogatja azt. Különös tekintettel, ha azt is figyelembe vesszük, hogy idén van Szent László éve, és ez mindenképpen arra kötelez minket, hogy felidézzük és megemlékezzünk arról a 8 évszázados magyar-horvát sorsközösségről, amely 8 évszázad zömmel tényleg barátságban telt el egykoron az úgynevezett két nemzet koncepciójának jegyében. Példamutatóan tudtunk együttműködni mi, magyarok és horvátok Európa ezen vérzivataros régiójában is.
Ahhoz viszont, hogy minden egyes ilyen megállapodás, egyezmény valódi tartalommal töltődjék meg, többre is szükség van a patetikus történelmi múlt és hagyományok fölelevenítésén kívül, ezeket meg kellene tölteni kézzelfogható tartalmakkal. Viszont ha arra gondolunk, hogy az egymással szomszédos területei mind Magyarországnak, mind pedig Horvátországnak saját államaik hátsó udvarának, szegényházának számítanak, akkor be kell látni, hogy bizony van hová fejleszteni ezeket a kapcsolatokat, hiszen a Dráva-mente régiója irtózatos problémákkal küzd itt is és a határ túloldalán is.
Akkor válnak ezek a kapcsolatok még élőbbé és még pezsgőbbé - most sem panaszkodhatunk egyébként, hiszen azért meg kell említeni, hogy Magyarország a 4. legnagyobb befektető Horvátországban, és a horvátok számára mi vagyunk a 8. legnagyobb gazdasági kereskedelmi partner, Magyarország számára pedig ebben a sorrendben Horvátország a 20. Az éves gazdasági kereskedelmi kapcsolataink is egész szépen alakulnak, hiszen a 2014-es számok azt mutatják, hogy a Magyarországról Horvátországba irányuló export több mint egymilliárd eurót tett ki, egészen pontosan 1 milliárd 200 millió euró környéki ez az összeg, míg a Horvátországból Magyarországra érkező import is 400 millió euró környékén mozgott, tehát mindezek a statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy van potenciál a két ország közötti kapcsolatban. Tovább kellene ezeket fejleszteni, például adott esetben az infrastruktúra fejlesztésével, kiépítésével.
Nagyon sajnálom egyébként, hogy elment innét államtitkár úr, aki infrastruktúra-fejlesztés kapcsán talán néhány szót hozzá tudott volna szólni ahhoz, hogy hogyan állunk, mondjuk, ebben a tekintetben a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes-vasútvonal fejlesztése kapcsán, mi lesz majd a 6-os autópálya bővítésének sorsa, hogyan alakul majd az M60-as út, mikor fogja elérni Magyarországon a horvát-magyar határszakaszt, merrefelé kanyarodik ez pontosan, mikor éri el majd a horvát határt, egyébként mondjuk, a 67-es főút is. Jó lenne ezekre a kérdésekre is választ kapni.
(14.20)
Ugyanis ekkor tudnánk látni a valóságban azt, hogy azok a kapcsolatok, amelyekre most itt ellenzéki és kormánypárti padsorokból is hivatkozunk, hogyan fognak alakulni az elkövetkezendőkben. Mi a Jobbikban azt mondjuk egyébként, hogy az ilyesféle kapcsolatokat kellene fejleszteni, így tudunk egyébként magunkon és adott esetben Horvátországon is segíteni, nem pedig azzal, hogy a közpénzekből kitömött Mészáros Lőrinc majd felépíti Eszéken a horvát nemzeti stadiont, Isten tudja, hogy hány milliárd forintnyi összegből. És nem azzal fejlődik a két ország közötti vagy éppen a Horvátországban élő magyarságnak a helyzete, hogy egymilliárd forintot nyomtak most már bele az eszéki futballklub utánpótláscsapatába is állami pénzekből. Ezek azok a kérdések, amelyeken el kell gondolkodni azért egy-egy ilyen egyezmény kapcsán is. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem